Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 16.7.2022 Itäraja auki ristiriitaisissa tunnelmissa

Liikenne itärajalla vilkastui silmin nähden perjantaina, kun Venäjä ilmoitti virallisesti poistaneensa koronan vuoksi asetetut maastapoistumisrajoitukset. Pienen viiveen jälkeen maarajan ylittäminen sallittiin myös ulkomaalaisilta toiseen suuntaan. Suomen puolelta matkustusrajoitukset poistettiin jo heinäkuun alussa.

Rajavartiolaitoksen esikunnasta arvioitiin, että rajanylitysten määrä palaisi vähitellen noin 50–70 prosenttiin koronaa edeltävästä ajasta. Vanhaan hyvään aikaan ei itärajalla ole kuitenkaan paluuta. Tunnelmat ovat ristiriitaiset, sillä maailma on peruuttamattomasti muuttunut siitä, kun viimeksi nähtiin.

Viattomuuden aika on ohi.

Itä-Suomen elinkeinoelämälle matkailijavirta idästä ei saavu hetkeäkään liian aikaisin. Koronakriisinkin kurittamille matkailuyrittäjille venäläisturistien jättämä aukko on ollut käytännössä mahdoton paikattavaksi muilla ulkomaalaisilla ja suomalaisilla. Hotellit ja ravintolat kaipaavat uusvanhoja asiakkaita muun muassa Tahkolla ja muualla Pohjois-Savossa. Itärajan tuntumassa kaupat odottavat puolestaan venäläisiä, joiden arvellaan hankkivan muun muassa elintarvikkeita ja elektroniikkaa.

Ennen Ukrainan sotaa eletty viattomuuden aika on kuitenkin ohi. Ostosmatkailu on tietenkin tervetullutta yrittäjille, mutta itäturismillakin on uusi luonne. Länsituotteiden ostamisella kuluttajat kiertävät Venäjälle sodan takia asetettuja pakotteita. Todennäköistä on, että tavaraa kuljetetaan myös ansaintamielessä jälleenmyytäväksi Venäjällä. Tähän on vaikeaa puuttua, mutta se ei tee toiminnasta hyväksyttävää. Sen kehuttavampia eivät ole suomalaisten rajanylitykset bensanhakutarkoituksessa. Polttoaineen myynnillä rahoitetaan Venäjän sotakonetta.

Sota on asettanut myös venäläisten kiinteistökaupat synkkään valoon. Kohteita on systemaattisesti hankittu strategisesti merkittäviltä alueilta, kuten Suomenlahden rannikolta ja Turun saaristosta. Sijoitusten perimmäisten tarkoitusperien arvaaminen ei vaadi enää järin vilkasta mielikuvitusta.

Kaikesta vanhasta, hyvästä ja toimivasta ei kuitenkaan pidä luopua, vaikka ajat ovat murheelliset. Ihmiset voivat yhä kohdata kasvoista kasvoihin, ennalta tuomitsematta. Lopulta suurin osa venäläisistä lomailijoista ja mökkeilijöistä on tavallisia ihmisiä, jotka eivät tule ketunhäntä kainalossa.

Myös venäläisten oleskelulupahakemusten määrä on kasvanut, mikä johtuu osin siitä, että Venäjällä lopettaneiden suomalaisyritysten työntekijöitä hakeutuu maahan. Sen enempää turisteja kuin Suomessa tunnollisesti työtä tekeviä venäläisiä ei pidä leimata tai kohdella nurjasti. Kaikenlainen syrjintä on väärin ja pelaa vain Putinin pussiin.