Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 23.7.2022 Saksa paikkaa omia ja Suomen Uniper-mokia

Saksan, Suomen ja energiayhtiö Fortumin neuvottelut saksalaisen kaasuntoimittaja Uniperin kohtalosta laukesivat perjantaina kompromissiin, joka oli välttämätön kaikkien kannalta.

Uniperia ei pilkota, mutta Saksan liittovaltio tulee sen vähemmistöomistajaksi 30 prosentilla nimelliseen hankintahintaan. Fortum säilyy pääomistajana aiempaa pienemmällä osuudella. Saksa sitoutuu rahoittamaan Uniperia lähes 8 miljardilla eurolla ja tappioiden jatkuessa tukemaan tarvittaessa enemmänkin.

Keskeinen elementti ratkaisussa on mekanismi, jolla Uniper voi siirtää kaasun hankintakustannukset lokakuusta alkaen lähes kokonaisuudessaan asiakkailleen. Jättitappiot ovat syntyneet juuri markkinahinnan kasvun ja kiinteiden kuluttajahintojen väliin revenneestä kuilusta. Perälaudan takaa Saksassa vastikään säädetty energiaturvallisuuslain muutos.

Jälkipyykki on vasta alussa.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) oli asettanut sovun ehdoksi, ettei siihen sisälly enää Fortumin pääomistajan eli Suomen valtion lisärahoitusta, ja että Fortumin aiemmin tytäryhtiölleen myöntämä 8 miljardin konsernirahoitus jää voimaan. Nämä tavoitteet saavutettiin, joten veronmaksajan näkökulmasta tulipalon leviäminen on ainakin toistaiseksi pysäytetty.

Saksa joutui puolestaan tulemaan vastaan, sillä maan suurimpana kaasuntuojana Uniper on sille liian tärkeä kaatumaan.

Vapaan pudotuksen katkaisu mahdollisimman nopeasti on luonnollisesti helpotus Fortumille, jolle Uniper tuotti tappiota jopa 50 miljoonaa euroa päivässä.

Ongelmien juurisyy eli epävarmuus venäläisen kaasun kulusta ei poistu, vaikka Gazprom vaihteeksi avasikin toimitukset Nordstream 1 -putkea pitkin torstaina. Hyökkäyssotaa käyvän Venäjän luotettavuus energiantoimittajana lähentelee nollaa. Myös Saksa pyrkii Venäjä-riippuvuudestaan eroon, mutta se käy vaivalloisesti. Teollisuuden ja kotitalouksien energiahuolto voi etenkin ensi talvena kriisiytyä. Uniperin ja Fortumin kannalta on kuitenkin hyvä, että markkinamekanismi palaa hinnoitteluun.

Suomessa Uniper-jälkipyykki on vasta alussa. Ministeri Tuppurainen on viime viikkoina osoittanut ryhtiä, mutta tyylipisteitä laskee tieto Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon maaliskuussa saamasta yli 400 000 euron kannustinpalkkiosta, joka perustui osin Uniper-voittoihin (Ilta-Sanomat 20.7.). Ajoitus oli irvokas, sillä Uniperin syöksykierre oli keväällä jo nähtävissä. Löperön palkkion läpimeno toisaalta sopii kokonaiskuvaan, jossa Fortumin viime vuosien johdon, hallituksen ja valvovien ministerien toiminta hakee harkinnan puutteessa vertaistaan.