Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 26.7.2022 Venäjän röyhkeys vaatii kovempia rajoja

Kuvaannollinen muste ei ehtinyt kuivua Ukraina, Venäjän, Turkin ja YK:n allekirjoittamassa viljatoimitussopimuksessa, kun Venäjä jo lähetti ohjuksia Odessan satamaan. Venäjä ensin kiisti iskeneensä ja sitten väitti iskeneensä sotilaskohteeseen. Niin tai näin, Venäjä yltää tempauksillaan aina uusiin pohjanoteerauksiin.

Putin toimii pakonomaisessa valehtelussaan jopa ennustettavasti. Ei niin pientä sovittavaa asiaa, ettei Venäjä jotenkin sen romuttaisi. Havainnosta seuraa karu johtopäätös sodan lopputuloksesta. Koska Putin on täysin epäluotettava neuvottelukumppani, rauhansopimustakaan on jokseenkin mahdotonta kuvitella.

Ukrainan sodassa mitataan nyt molempien osapuolten sitkeyttä. Ukrainalle elämän ja kuoleman kysymys on läntisen maailman tarjoama tuki. On valitettavasti merkkejä siitä, että EU-maissa on alettu turtua sotauutisiin, ja esimerkiksi humanitaariseen apuun tarjotut lahjoitukset ovat hiipumaan päin. Samalla kansalaisten sietokykyä koetellaan kohoavilla energia- ja ruokakustannuksilla.

Suurlähettiläs on oikeassa.

Sota on kuitenkin sellainen, jota Ukraina ei saa hävitä. Henkiselle sotaväsymykselle ei saa antaa hyvinvoivissa EU-maissa sijaa, kun samaan aikaan Ukraina taistelee urheasti todellisia pommeja vastaan.

Kuvitelma, että nykyisillä pakotteilla olisi tehty riittävästi, on harhaista itsetyytyväisyyttä. Hyvä esimerkki on Suomen itäraja, joka on paljastunut uudeksi heikoksi lenkiksi, jonka kautta venäläiset kiertävät pakotteita. Turistiviisumilla he pääsevät ostamaan länsituotteita Suomesta tai matkustamaan muihin Schengen-maihin.

Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova lausui Uutisvuokselle (22.7.) pitävänsä vääränä, että venäläiset tulevat tänne nauttimaan elämästä, vaikka heillä on verta käsissään. Suurlähettiläs on oikeassa. Venäläisillä on kollektiivinen vastuu maastaan, vaikka yksilö saattaakin joutua maksamaan vallan haastamisesta kalliisti.

Sosiaalisessa mediassa hämmästeltiin viime viikolla Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kansanedustaja lomailua Venetsiassa. Tapaus osoittaa EU:n henkilöpakotteiden löperyyden.

Suomen kannalta olisi mukavinta, jos venäläisten viisumit peruttaisiin määräaikaisesti yhtenäisellä EU-päätöksellä. Sitä odottavan aika käy kuitenkin pitkäksi.

Useat kansanedustajat alkoivat viikonloppuna vaatia Viron mallin mukaista viisumien jäädyttämistä (Ilta-Sanomat 25.7.). Maanantaina kaikkien suurimpien eduskuntaryhmien puheenjohtajat olivat jo valmiita lopettamaan uusien turistiviisumien myöntämisen venäläisille. Viro näyttää taas moraalista esimerkkiä, jota on oikein seurata Suomessakin.