Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Heikki Toivasen kolumni Pitkä odottelu päättyi kaistapäiseen kilpajuoksuun

Lisää kilpailua, parempaa palvelua ja halvemmat hinnat. Näinhän se markkinatalous toimii kuluttajan näkökulmasta parhaimmillaan.

Kuopion kaupunkialueen laajakaistatilanteessa oli tänä keväänä todellista markkinahumun tuntua, kun silmiin ja korviin kantautui tarjouksia useilta toimijoilta. Pysähtyneen oloinen tilanne oli viimein heräämässä eloon.

Ja kyllä, tarjoukset ovat myös muutaman kuukauden odottelun muuttumassa kaivutöiksi ja piuhanvedoksi ainakin Kuopion Niiralassa ja myös muutamalla muullakin asuinalueella (SS 29.7.).

Onkin ollut hämmentävää seurata, millaista taapertamista nopeiden nettiyhteyksien saaminen on ollut osoitteissa, jotka ovat vain alle kaksi kilometriä mualimannavalta. Verovaroin tuettu Laajakaista kaikille -hankekin on kompuroinnistaan huolimatta vienyt yhteydet yksinäisiin korpimökkeihin ennen sitä.

Markkinat eivät ole toimineet toivotulla tavalla.

Pitkä roikottaminen sotii kohtuullisuusperiaatetta vastaan.

Mutta nyt toimii, vai toimiiko sittenkään? Uusi tilanne on hämmentävä kuluttajan näkökulmasta. Mihin tarjoukseen pitäisi tarttua? Uusi liittyjä tekee määräaikaisen sopimuksen vähintään pariksi vuodeksi, mutta liittymän toteutumisesta ei ole mitään varmuutta.

Yritys varaa itselleen rajattoman vallan päättää siitä, milloin ja kenen taloon laajakaista lopulta vedetään. Alkuperäisiä myyntipuheita on jo nyt venytetty. Ensin lupailtiin tietoa kesäkuussa, ja nyt katse on joidenkin alueiden kohdalla jo ensi vuodessa. Sopimus, joka sitoo asiakkaan odottelemaan epämääräiseksi ajaksi, on kuluttajaviranomaisenkin mielestä ongelmallinen (Yle 21.7.).

Kuulemani esimerkit Niiralasta puhuvat puolestaan. Asiakas sitoutui ensin yhteen, sai paremman tarjouksen ja otti toisen, ja ehti vielä peruuttaa ensimmäisen. Kun kävi ilmi, että toisen yrityksen hanke olikin alueella vastatuulessa, teki sopimuksen myös naapurustossa suositumman ensimmäisen tarjoajan kanssa.

Nyt on kaksi liittymäsopimusta ja kaksi sitovaa päällekkäistä määräaikaista käyttösopimusta operaattorien kanssa. Rakentavatko laajakaistayhtiöt lopulta kaksi piuhaa yhteen taloon? vaikea uskoa, mutta sopimusten puolesta sekin riski on olemassa.

Valokuituyhtiöt kertovat tarvitsevansa riittävän määrän sitovia ennakkotilauksia ennen kuin hanke on taloudellista kannattava ja järkevä käynnistää. Perusteltua, mutta: "Meille on tullut yhteydenottoja tilanteista, joissa liittymän rakentamisesta ei ole mitään varmuutta, mutta jokin toinen yritys on luvannut rakentaa liittymän nopeammalla aikataululla. Sopimuksen määräaikaisuuden vuoksi aiemmasta sopimuksesta ei pääse irti ja se koetaan kohtuuttomana," Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityisasiantuntija Joonas Norr kertoo Ylelle.

Onkin hyvä, että virasto on ottanut tarkasteluun sopimusten kohtuullisuuden. Pitkä roikottaminen sotii kohtuullisuusperiaatetta vastaan.

Nopeat, luotettavat nettiyhteydet ovat nykyään tärkeä osa kodin toimivuutta ja arvoa.

On hyvä, että kilpailu ravistelee määräävässä markkina-asemassa olevia toimijoita. Liian pitkään on maksettu kalliisti yhteyksistä, joissa nopeus jättää toivomisen varaa.

Kuluttajaa pitäisi pystyä kuitenkin suojaamaan. Ehkä myös kuluttajien asuinympäristöä ja kotikatuja, jottei ne ole auki alituisen kaapelien kaivuun takia.