Iida Tiihosen kolumni Kannattaako Kelan maksaa, kun mummu tulee kylään?

Isovanhempien apu on monessa lapsiperheessä korvaamatonta. Mummut, mummot, ukit ja papat antavat aikaansa esimerkiksi lastenhoitoon, harrastuskyydityksiin ja remontointiin. Isovanhemmat ovat kertaalleen käyneet läpi lapsiperhemankelin, joten heidän tietonsa ja taitonsa ovat arvossaan. Joskus tuki jälkikasvulle on myös taloudellista.

Sukupolvet ovat auttaneet toisiaan aina, mutta ennen apu löytyi jopa saman katon alta. Nykyään mummolamatkat ovat usein pidempiä ja työmatkakin kuljetaan yhä harvemmin pihan poikki navettaan.

Perhevapaat uudistuivat elokuun alussa. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ehdotti heti uudistuksen tultua voimaan, että sitä voisi laajentaa koskemaan myös isovanhempia, joille vanhemmat voisivat siirtää osan vanhempainvapaasta. Isovanhempi voisi siis saada ansiosidonnaista isovanhempainpäivärahaa päiviltä, joina hän hoitaa lapsenlastaan. Enimmillään isovanhemmalle voisi luovuttaa vanhempainrahapäiviä noin neljän kuukauden verran. Tukea saisi yksittäisiltä päiviltä tai eri mittaisilta pätkiltä, myös osittainen vapaa olisi mahdollinen.

Lapsiperheille ehdotus toisi lisää joustoa ja valinnanvapautta. Jos lasta hoitaa isovanhempi, ei hoitopaikka ole sidottuna tiettyyn päiväkotiin tietyssä kunnassa. Se voisi mahdollistaa esimerkiksi koko perheen oleskelun mökkipaikkakunnalla, jossa vanhemmat tekisivät etätöitä ja isovanhempi olisi hoitovastuussa lapsenlapsesta.

Järjestely on mahdollinen tietenkin jo nyt, muttei samassa mittakaavassa Kelan tukemana. Kotihoidontukea voidaan maksaa myös isovanhemmalle, mutta summa on varsin pieni.

Mummujen ja pappojen näkökulmasta ansiosidonnainen lapsenlapsen hoitoon tarkoitettu vapaa olisi valtiolta tunnustus siitä työstä, jota isovanhemmat tekevät jo nyt paljon. Työssäkäyvälle isovanhemmalle vapaa saattaisi olla ainoa tapa päästä hoitamaan lapsenlasta pidemmäksi aikaa.

Lapsen näkökulmasta mummon tai ukin kanssa vietetty aika on tietenkin kultaakin kalliimpaa.

Työssäkäyvän isovanhemman työnantajalle vapaa aiheuttaisi ylimääräisiä järjestelyjä. Ja olisihan tälläkin uudistuksella hintansa. Eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan isovanhemmanvapaan hintalappu olisi 15 miljoonaa euroa, jos siirrettävistä päivistä noin 10 prosenttia siirrettäisiin isovanhemmille.

Vihreiden avaus kuulostaa äkkiseltään sympaattiselta, mutta sille satoi runsaasti myös kritiikkiä.

Tutkimusten mukaan isovanhempien apu jakautuu epätasaisesti, sillä äidinäidin tiedetään hoivaavan lapsenlasta muita isovanhempia enemmän. Miten ehdotus vaikuttaisi tähän tilastoon? Ja onko ansiosidonnaista tukea saavien määrää järkevää kasvattaa? Lisäksi esimerkiksi Ilta-Sanomissa kommentoitiin, että tukea tarvittaisiin ennemminkin isovanhempien kuin lasten hoitoon. Saman kritiikin voi tietenkin antaa ihan mille tahansa uudistukselle, joka vaatii rahaa.

Vihreiden ehdotuksessa keskityttiin isovanhempiin, mutta siinä mainittiin myös, että muidenkin läheisten mahdollisuutta vanhempainvapaan käyttämiseen tulisi selvittää. Kaikilla ei ole isovanhempia, mutta ehkä joku muu läheinen haluaisi auttaa.

On myös muistettava, ettei mahdollisuuden tarjoaminen pakottaisi yhtäkään vanhempaa antamaan lastaan isovanhemmalle hoitoon eikä vastaavasti pakottaisi isovanhempaa hoitamaan lapsenlastaan.

Mutta oliko ehdotus kesäinen vastine vappusataselle vai harkinnan arvoinen kädenojennus?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut