Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukka-Pekka Räsäsen kolumni Ottelu, joka piti siirtää Turkuun valtaisan yleisöryntäyksen vuoksi

Kuopion jalkapalloilun ylpeyttä, Mölymäen Keskuskenttää on taas suurella surulla katseltu kautta Suomenniemen.

Kammottava futispyhättö on päästetty niin huonoon jamaan, ettei sinne kehdannut tuoda edes sveitsiläisvieraita, kun KuPS kohtasi Euroopan konferenssiliigan kolmannella karsintakierroksella Young Boysin Bernistä. Ehei, Euroopan jalkapalloliitto (Uefa) ei voinut sellaista sallia, täytyyhän tuotteesta pitää huolta. Siksi peli siirrettiin lähimmälle vapaana olleelle stadionille, joka sattui sijaitsemaan kätevän bussimatkan päässä Turussa. Sosiaalisessa mediassa äänekkäimmät huusivat kilpaa häpeää kaupungin päättäjien niskaan. Miten on mahdollista, että pallo on pudotettu Kuopiossa näin pahasti?!

Nyt olisi hyvä ottaa asioihin vähän perspektiiviä. Uefa vaatii muun muassa, että europelien kolmannen kierroksen otteluissa katsomosta on löydyttävä vähintään 4 500 istumapaikkaa. Tällä hetkellä Keskuskentän pääkatsomossa on istuinpaikat 2 700:lle ja päätykatsomossa 500 katsojalle. Aurinkokatsomon lauteet eivät taida mennä Uefan herroille enää läpi.

Kyllä Mölymäelle väkeä mahtuisi: viime syksyn päätöskierroksella KuPSin ja HJK:n välistä ottelua seurasi paikan päällä himppua vaille 7 900 katsojaa.

Mutta koska Uefa katsoi, ettei kapasiteettia ole tarpeeksi konferenssiliigan kolmannen kierroksen karsintaottelulle, KuPS joutui pelaamaan viimeisimmän euroliigan "kotiottelunsa" 450 kilometrin päässä.

Kuinka monta kertaa vuosikymmenessä kaikelle tuolle on käyttöä?

Turkuun saapuikin sitten kokonaista 1 500 katsojaa.

On vaikea ymmärtää, mitä Uefa näillä kriteereillään saavuttaa. Kuopiossa yleisömäärä olisi ollut vähintään kaksinkertainen, ja kaikki olisivat varmasti paikkansa löytäneet.

Keskuskentän olosuhteet ovat kiistatta aikansa eläneet, mutta europelien katsomokapasiteetteja hahmoteltaessa pelisilmää on puuttunut Uefalta, ei kaupungilta.

Tilanne tulee toki muuttumaan. Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan, Kuopion Keskuskentällä on viimeistään vuoden 2024 syksyllä 6 000 katsojan katettu jalkapallostadion.

Kuopiossa on linjattu, että kaupunkiin rakennetaan areena, joka täyttää Uefan kategorian 3 stadioneille asettamat vaatimukset.

Uefa on vaatimuksissaan tarkka, sillä stadioneita kategorisoimaan on tehty 38 kohdan lista aina parkkipaikkojen määristä valaistusolosuhteisiin ja median tiloihin. Vähintään 4 500 istumapaikan ohella 3-kategorian stadionilta on muun muassa löydyttävä valokuvaajia varten 15 työpistettä pistorasioineen ja nettiyhteyksineen. Mediaa varten stadionilla on oltava näiden lisäksi vähintään 30 työpistettä.

Lisäksi stadionilla pitää olla ainakin viisi vähintään kolmen hengen selostuskoppia tietoliikenneyhteyksineen, sekä kaksi 25 neliömetrin tilaa, joita voi käyttää televisiostudioina.

Olosuhteet on toki hyvä laittaa kerralla kuntoon. Mutta kuinka monta kertaa vuosikymmenessä kaikelle tuolle on käyttöä?

Kaupunginhallituksen piti jo kesäkuussa päästä käsittelemään YIT Suomi Oy:n tarjousta stadionhankkeesta. Käsittely on kuitenkin viivästynyt, sillä kaupunki kaipaa tarkennuksia muun muassa rahoituksesta ja kustannuksista.

Toivoa sopii, ettei asioiden päällä jouduta istumaan liian kauaa. Ja että KuPS saa kaipaamansa olosuhteet hinnalla, joka sopii myös veronmaksajien kukkaronnyöreille.