Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kari Haaviston kolumni Urheiluliiton politiikka kisapaikkojen jaossa syö sen omaa uskottavuutta

Savo on ikävällä tavalla jäämässä katveeseen kotimaisessa yleisurheilussa.

Maakunnasta on vuosikymmenten saatossa noussut Sari Essayahin ja Antti Ruuskasen tapaisia arvokisamenestyjiä Hannes Kolehmaisen suurtekojen jälkeenkin, mutta pääosin suomalaistähdet ovat nousseet muista maakunnista.

Kisajärjestäjänä piskuinen Lapinlahti ehti kuitenkin olla järjestäjien eliittiä puolen vuosisadan ajan.

Nyt tämäkin putki on valitettavasti katkennut, eikä suinkaan lapinlahtelaisten takia. Järjestäjänä se oli terävintä kärkeä.

Nimenomaan Lapinlahti on Savossa ollut se paikkakunta, joka huipputasokkailla Juhannuskisoillaan on imuroinut koko maakunnan penkkiurheilijat Haminamäen kentän laidalle.

Kansa on osannut suunnata Ylä-Savon eteläreunalle kaikista maakunnan kolkista.

Jokainen vähänkin yleisurheilua seuraava tunnistaa Lapinlahden kisoissa nähtyjen tähtien nimet.

Savolaiset ovat päässeet ihailemaan Daley Thompsonin, Lindford Christien, Mark McCoyn, Javier Sotomayorin, Frankie Fredericksin, Kajsa Bergqvistin, Ben Johnsonin ja Francesco Panettan nimet.

Lapinlahti ehti olla järjestäjien eliittiä puolen vuosisadan ajan.

Parhaillaan tähtiä on ihaillut yli 5 000 katsojaa.

Vaan nyt tuo kaikki on iäksi mennyt. Ja varsin merkillisen prosessin seurauksena.

Kun Lapinlahden karvahattulähetystö vieraili Kansainvälisen Olympiakomitean suomalaisjäsenen Sari Essayhin johdolla Urheiluliitossa pari vuotta sitten, puheenjohtaja Sami Itani lupasi paikkakunnalle 50-vuotisjuhlakisat tälle vuodelle.

Itani on meritoitunut ajatuksiltaan raikkaana urheilujohtajana, mutta ylitsepääsemätöntä karismaa hän ei omiensa joukossa nauti.

SUL:n hallitus käveli Itanin ylitse Motonet GP:n paikkakuntien jaossa.

Lapinlahden järjestäjille se oli viimeinen pisara. Kisoja ei jatkossa aiota edes hakea.

Menettäjänä sopassa on savolaisten lisäksi koko suomalainen yleisurheilu.

Lapinlahden, Joensuun ja Kuortaneen kaltaiset paikkakunnat ovat olleet kotimaisen kiertueen parhaita yleisöpaikkakuntia.

On vaikea keksiä järjellistä syytä sille, miksi SUL haluaa väkisin valita järjestäjäksi Tampereen, Espoon ja Lahden, joissa yleisöä ei koskaan ole kourallista enempää.

Suurista yleisurheilutapahtumista Savossa ei voida haaveillakaan tällä vuosikymmenellä. Kun Lapinlahti on pois pelistä, muita mahdollisuuksia ei ole.

Kaukana tulevaisuudessa toivo lepää Kuopion yllä. Väinölänniemen stadionille kaavaillaan kattavaa remonttia vuosikymmenen puolivälin tienoille.

Kuopion vuoro kotimaisen yleisurheilukesän päätapahtuman Kalevan kisojen näyttämönä voisi olla aikaisintaan vuosina 2030–2032, koska kisat myönnetään SUL:n alueille vuorotellen, ja tänä vuonna ne järjestettiin Joensuussa.

Kuopion on ensin haettava Kalevan kisoja. Sen jälkeen uudistetulle Vänärille voidaan hakea kotimaisen kiertueen kilpailuja. GP-kisat toimisivat hyvinä sparraajina Kalevan kisoille, ja uusi ura savolaisille huippukilpailuille saataisiin avattua.

Kuopiolaisen päätöksenteon tuntien Vänärin korjaus ja siten myös mahdollisuus GP-kisojen järjestämiseen on kuitenkin pitkissä puissa.

Kirjoittaja on urheilutoimituksen esimies.