Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 12.8.2022 Yhteistyöalueille voi sovittaa myös edunvalvontaa

Itä- ja Keski-Suomen hyvinvointialueiden hallitusten puheenjohtajat kokoontuivat keskiviikkona pohtimaan, millaista yhteistyötä alueet voisivat käytännössä tehdä.

Hyvinvointialueet muodostavat yhteistyöalueen sosiaali- ja terveydenhuollon alueellista yhteensovittamista, kehittämistä ja yhteistyötä varten kuten tämän vuoden alussa voimaantullut asetus linjaa. Asetus antaa hyvinvointialueille varsin vapaat kädet päättää yhteistyön sisällöstä ja sen toteutuksesta.

Vanhat erva-alueen riidat reviireistä ja rajoista on syytä unohtaa.

Pohjois-Savo on alueista budjetiltaan suurin ja Keski-Suomi toiseksi suurin, mutta merkittäviä rahankäyttäjiä ja työllistäjiä ovat myös Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon hyvinvointialueet. Kokonaisuudessa on suuruusluokaltaan kyse noin neljän miljardin euron vuotuisesta budjetista ja noin 40 000 työntekijästä, jotka palvelevat kaikkiaan noin 800 000 ihmistä.

Yhteistyöalue kattaa myös nykyisen erityisvastuualueen toiminnan eli erikoissairaanhoidon yhteistyön Kuopion yliopistosairaalan alueella, mutta lisäksi yhteistyön piiriin kuuluvat muutkin hyvinvointialueiden vastuulla olevat asiat sosiaalihuollosta ja perusterveydenhuollosta pelastustoimeen.

Pysyvän ja toimivan yhteistyörakenteen luomisen lähtökohta on ymmärrys siitä, että vanhat erva-alueen riidat reviireistä ja rajoista on syytä unohtaa. On aika oivaltaa, että esimerkiksi työvoimapula on yhteistyöalueen yhteinen pulma, johon on mahdollista löytää ratkaisuja yhdessä. Vetovoimaisuutta pitäisi lisätä. Yhteistyöalueella on pohdittava, miten työntekijöille olisi mahdollista rakentaa nykyistä selkeämmin urapolkuja tai kuinka lisää kouluttautuneille olisi mahdollista tarjota taloudellista vastinetta enemmän kuin nyt. Kovaa vauhtia lähenevä suuri työelämäuudistus on parasta kohdata yhdessä.

Yhteistyötä on viisainta rakentaa tietoon nojaten, inhimillisyyttä unohtamatta. Esimerkiksi hoidon oikea-aikaisuus lisää hoidon vaikuttavuutta ja vähentää inhimillistä kärsimystä. Toisin sanoen samalla rahalla saadaan aikaan enemmän hyvinvointia. .

Yhteistyöalueelle olisi viisasta sovittaa myös edunvalvontaa. On aivan eri asia vaatia muutoksia hyvinvointialueiden rahoituslakiin neljän hyvinvointialueen voimin kuin yksin. Sama koskee vaikkapa Kuopion yliopistollisen sairaalan toimintadellytysten vahvistamista. Siinäkin neljä on parempi kuin yksi. Tärkeintä on säilyttää yksituumaisuus ja myönteisyys yhteistyötä kohtaan. Riitely voi pilata kaiken.