Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 18.8.2022 SDP hyökkäsi kovasti päin kokoomusta

SDP:n eduskuntaryhmän kaksipäiväinen kesäkokous käynnistyi keskiviikkona Kuopiossa laajan rintaman hyökkäyksellä kokoomusta päin. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esimerkiksi pohti, kuka kokoomuksesta allekirjoittaa välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta ja aprikoi, olisiko se entinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko, jonka johdolla kokoomus vastusti hoitajamitoitusta vai entinen valtiovarainministeri Petteri Orpo, joka "piteli saksia, kun hoitajien lomarahoja leikattiin".

Lindtman ei puheessaan kiinnittänyt huomiota viime aikoina hallituksen sisällä keskustan suunnalta tulleisiin arvioihin, joiden mukaan vanhuspalvelulain henkilöstömitoitus 0,7 hoitajaa potilasta kohti ensi huhtikuun alusta alkaen tulee liian nopeasti vastaan. Sen sijaan pääministeri Sanna Marin ilmoitti puolueen olevan avoin keskustelemaan uudistuksen lykkäämisestä, jos muut puolueet sitoutuvat vahvasti pitämään uudistuksesta kiinni.

Sähkön hinnan laskemisideoihin ei mahtunut arvonlisäveroale.

Pääministeri torjui puheessaan Kuopion torilla kokoomuksen veronalennusvaatimuksia, joita Orpo jälleen esitti keskiviikkona Maarianhaminassa kokoomuksen ja sen eduskuntaryhmän johdon kesäkokouksessa. Siellä Orpo kutsui vaatimuksiaan rakenteelliseksi kasvu-uudistukseksi, joka olisi hyvä ajoittaa jo tammikuuhun.

SDP:n ja kokoomuksen välistä sanailua selittää pitkälle se, että mielipidetiedustelujen mukaan ne kisaavat suurimman puolueen asemasta ja pääministerin paikasta ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Lindtman esitteli sähkön hinnan alentamiseksi SDP:n omia ideoita, jotka saattavat jäädä hurskaiksi toiveiksi. Hintakatto voi onnistua, jos EU:ssa löytyy siihen yhteinen tahto, mutta Suomen oma hintakatto ei toimisi. Vaatimus tehoreservin piirissä olevien voimalaitosten ottamisesta käyttöön on kiinnostava. Se todennäköisesti leikkaisi hintakäyrän terävimpiä kärkiä pois, mutta ei laskisi hintaa kovin paljoa nykyisen päästökaupan oloissa.

Toimivin Lindtmanin ehdotuksista oli päästöoikeuksien vapauttaminen markkinavakausvarannosta ensi talveksi, mutta sekin edellyttänee EU:n yhteistä päätöstä.

Lindtmanin sähkön hinnan laskemisideoihin ei mahtunut arvonlisäveroale, jota elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) on ehdottanut. Se tuskin oli sattuma. Sähkön hinnan alentamiskeinoista onkin helppo ennustaa budjettiriihessä mojovaa kiistaa.