Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukka Patrakan kolumni Hyvinvointialue joutuu päättämään, saadaanko Kuopioon selviämisasema

Kuopion selviämisaseman perustaminen on edelleen aloittamatta vaille valmis. Hyvinvointialue joutuu pian päättämään asiasta, suuntaan tai toiseen.

Selviämisasemalla hoidetaan vahvasti päihtyneitä henkilöitä, joiden terveydentila vaatii seurantaa.

Esimerkiksi Helsingissä selviämishoito kestää siihen asti, kunnes potilas kykenee huolehtimaan itsestään. Seurannan jälkeen potilas lähtee kotiin tai jatkohoitoon.

Selviämishoitoasemalla työskentelee hoitajia. Hoitoon ei voi tulla itse, vaan poliisi, ensihoito tai päivystyspoliklinikka varaa paikan. Selviämishoito perustuu vapaaehtoisuuteen. Hoito on tarkoitettu yli 16-vuotiaille.

Miksi Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksen sallitaan käytännössä olevan maakuntien potilasvirran lisäksi selviämisasema?

Nykyään poliisi voi hakea päihtyneen mukaansa kadulta ja vie hänet joko putkaan tai päivystykseen.

Ongelma ei ole kadonnut lykkäyspolitiikalla.

Päihtyneen voinnin seuranta onnistunee muuallakin kuin kiireisessä päivystysyksikössä. Kova päihtymys tuo harvoin esiin ihmisen parhaimpia puolia. Päihtyneet työllistävät päivystyksen työntekijöitä ja pelottavat muita potilaita.

Erityisen hankalia ovat aggressiiviset ja arvaamattomasti käyttäytyvät. Näissä tapauksissa osoitteeksi saattaa tulla putka, mutta silloin ei saisi olla kiireellisen sairaanhoidon tarvetta.

Viimeksi selviämisaseman perustaminen oli isommin tapetilla vuonna 2017, mutta Kuopion mielestä vielä ei ollut sen aika. Tämä kysymys pulpahtelee vähän väliä esiin. Ongelma ei ole kadonnut lykkäyspolitiikalla.

Monet käyttävät alkoholia kohtuullisesti. Joskus annoksien laskeminen saattaa unohtua ja seurauksena voi olla holtiton tukkihumala ja sammuminen – pahimmassa tapauksessa äkkikuolema.

Selviämisasema on tarpeen etenkin alkoholiriippuvuudesta kärsiville. Jos asema on osa laajempaa päihdepalvelua, se mahdollistaisi potilaan ohjaamisen muihin palveluihin.

Parhaimmillaan selviämisasemalle tullut henkilö pääsee halutessaan suoraan katkaisuhoitoon ja sitä kautta avohoitoon tai laitoskuntoutukseen.

Päihdepalveluihin tosin nykyään pääsee harvoin ajoissa ja kynnys niihin hakeutumisessa on korkea. A-klinikkasäätiön mukaan apua ei ole riittävästi tarjolla, koska rahoitusta on vähennetty. Työntekijät väsyvät ja osa on vaihtanut alaa. Yhä enemmän tulee tilanteita, joissa hoitoihin hakeutuvia ei osata tai ehditä ohjata oikeaan paikkaan.

Niinpä monet turvautuvat ruuhkaiseen yleispäivystykseen.

Miksi päihdeongelmaisia ei auteta nykyistä pontevammin?

Tilastokeskuksen mukaan alkoholiperäiset taudit ja tapaturmainen alkoholimyrkytys aiheuttivat 1 716 kuolemaa vuonna 2020. Se on lähes viisi kuollutta päivässä. Huumekuolemien määrä on puolestaan yli kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Nykyään huumeet tappavat suomalaisia enemmän kuin liikenneonnettomuudet.

Mediassa on raportoitu, kuinka päihdeongelmaiset kokevat vähättelyä ja ylimielistä kohtelua. Tympeimmin suhtaudutaan huumeiden käyttäjiin.

Valvottuja huumeiden käyttöhuoneita vastustetaan, vaikka niiden avulla voidaan vähentää pistosinfektioita ja myrkytyksiä. Päihdelääkärit ovat muistuttaneet, että kuollutta ei voi kuntouttaa.

Kirjoittaja on uutistoimittaja