Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 25.8.2022 Nuorisosäätiön sotkut on läpivalaistava

Keskustataustaisen Nuorisosäätiön talousrikosvyyhdin selvittely otti aimo askeleen tiistaina, kun säätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen tunnusti rikoksensa tunnustamisoikeudenkäynnissä. Tunnustettujen rikosten tekoaika ulottuu syyskuusta 2014 lokakuuhun 2018. Rikosepäilyt tulivat ensimmäisen kerran julkisuuteen vuonna 2016. Vuonna 2017 Patentti- ja rekisterihallitus totesi, että Nuorisosäätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.

Rikosvyyhdessä on erikoisia piirteitä. Nousiaisen avustaja Kari Uoti huomautti Nousiaisen ilmoittaneen jo ensimmäisessä kuulustelussa vuonna 2018 haluavansa syyteneuvotteluun. Hänet oli tuolloin erotettu säätiön hallituksen puheenjohtajuudesta rikosepäilyjen takia.

Missä kaikki rahat ovat nyt?

Nousiainen kuitenkin hävisi tavoittamattomiin maaliskuussa 2020 pian sen jälkeen kun Nuorisosäätiö ilmoitti vaativansa oikeudessa miljoonien eurojen korvauksia paitsi Nousiaiselta myös keskustan entiseltä hallintopäälliköltä Aki Haarolta. Kaksikko oli tehtaillut liiketoimia, jotka johtivat yli 40 miljoonan euron tappioihin ja Nuorisosäätiön konkurssin partaalle.

Vuosi sitten Helsingin käräjäoikeus määräsi Nousiaisen maksamaan vahingonkorvauksia lähes kahdeksan miljoonaa euroa. Viime marraskuussa syyttäjä nosti Nousiaista ja Haaroa vastaan useita syytteitä, joissa heitä syytettiin törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa, törkeästä kavalluksesta ja törkeästä väärennyksestä ja törkeästä veropetoksesta.

Nousiainen löytyi marraskuun lopulla Sveitsin Alpeilta Verbierin hiihtokeskuksesta, missä hän piileskeli poliisia väärän nimen turvin. Helsingin Sanomat löysi Nousiaisen Lumi-nimisestä baarista, joiden omistajilla oli kytkös Nuorisosäätiöön.

Nousiainen ja Haaro ovat talousrikosten mahdollistajia ja päätekijöitä. Koko vyyhdessä on epäiltyjä kuitenkin ainakin parikymmentä ihmistä kolmesta eri maasta. Säätiön sotkut kaipaavat perusteellista läpivalaisua julkisuudessa, koska vain siten voidaan saada selvyys perimmäiseen kysymykseen eli siihen, kuinka kaikki oli mahdollista tapahtua.

Syyttäjä katsoo, että Nuorisosäätiöstä on kavallettu useita miljoonia euroja muun muassa väärentämällä hallituksen pöytäkirjoja. Lahjuksia Nousiainen on saanut säätiön yhteistyökumppaneilta. Nyt kun Nousiainen on jo tunnustanut tekonsa tunnustamisoikeudenkäynnissä ja Haaro omat tekonsa syyteneuvotteluissa ja tiedetään jokseenkin tarkasti, mihin puhalletut rahat ovat menneet, keskeiseksi kysymykseksi nousee, missä kaikki rahat ovat nyt.