Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 26.8.2022 Sote-uudistus avaa kuntien liitossumaa

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) uskoo, että kysymys kuntien yhdistymisestä tulee laajemmin esille seuraavalla hallituskaudella ja syykin siihen on selvä: kunnat ovat jääneet odottamaan sote-uudistuksen vaikutuksia (Savon Sanomat 23.8.).

Ministeri on epäilemättä oikeassa. Hyvinvointialueet ottavat sosiaali- ja terveydenhuollon hoitaakseen ensi vuoden alussa. Silloin kunnilta häviävät paitsi sote-menot myös aimo osa verotuloista. Valtionosuudet vähenevät 5,3 miljardia euroa eli lähes 70 prosenttia, kun ne siirtyvät hyvinvointialueiden rahoitukseen. Valtiovarainministeriön laskelman mukaan ensi vuonna kunnallisverotuotot putoavat noin 14 miljardia euroa. Lisäksi sote vie kunnilta yhteisöverotuottoja 854 miljoonaa euroa.

Samalla kuntien itsehallinnon oikeutus joutuu testiin. Jos kunta ei kykene itsehallintonsa turvin järjestämään peruspalveluja, jotka ovat tasavertaiset naapurikuntien kanssa, kuntalaisilla on oikeus kysyä, onko kunta kuntalaisia varten vai kuntalaiset kuntaa varten.

Väki vähenee saman verran kuin Kiuruvedellä on nyt asukkaita.

Sote-uudistuksen myötä sivistyspalvelut nousevat euromääräisesti kuntien suurimmaksi menokohteeksi. Se tekee samalla aikaisempaa selvemmin näkyväksi kuntaministerin mainitseman tosiseikan, että Suomen 309 kunnasta noin sadassa syntyy lapsia vähemmän kuin yksi koululuokka. Kuntien on pakko etsiä ratkaisuja yhteistyön kautta, eikä esimerkiksi riitelemällä kuten viime vuosina muutamassa Pohjois-Savon kunnassa.

Taloudellisesti heikoimmille joutuvat kunnat ryhtyvät katselemaan ympärilleen, mikä naapureista ne huolisi kylkeensä. On mahdollista, että kehnoimmille kunnille ei ole ottajia, jolloin valtiovallan on määrättävä kuntaliitokselle osoite.

On tärkeää huomata, että ensi vuosi ei vielä kerro totuutta kuntatalouden kokonaisuudesta, koska silloin tulot ovat poikkeuksellisesti menoja suuremmat. Sote-uudistus vaikuttaa täysimääräisesti kuntien verotuloihin vasta vuonna 2024.

Väestöennuste lupaa, että vuonna 2029 maakunnassa on alle 240 000 asukasta eli Pohjois-Savossa väki vähenee saman verran kuin Kiuruvedellä on nyt asukkaita.

Viime vuosikymmenten aikana Suomessa on yritetty kuntauudistuksia ties kuinka monta kertaa. Näyttää, että vasta sote-uudistus luo sellaisen pakon, jonka edessä itsehallintopuheet vaimenevat ja kuntien patoutunut liitossuma purkautuu.