Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraana Kansanedustajista parhaimmat ovat siunaus tälle maalle

"Ei oikein pääministerinä omana itsenä olemista sallita, vaan silloin ihminen pitää pistää jonkinnäköiseen muottiin.” ”Kerrottiin asioita avoimesti, otettiin kuvia ja oltiin esillä. Pääministeriys ei instituutiona ollut tähän vielä valmis.” ”Kun olet pääministeri, hirveän moni ihminen haluaa, että epäonnistut. Pääministeriys on Suomen vaikein työtehtävä.” ”Paine oli loppupelissä aika sietämätön.”

Sitten tuli aamu, jolloin Alexander Stubb ei enää tiennyt, kuinka siitä kuopasta noustaan. Se kuitenkin onnistui ulkopuolisen avun turvin. Kaikki nämä ovat Stubbin kertomaa Politiikka-Suomi TV- ja audiotallenteissa hänen pääministerivuosiltaan.

Olin ehdolla eduskuntavaaleissa vuosina 2007 ja 2011. Moni arveli, että kolmas kerta olisi toden sanonut, mutta tein tuolloiseen työhöni liittyen ehdokkuuden poissulkevia valintoja. Eikä sittemmin varmatkaan läpimenijät ole läpi menneet, joten vain jälkimmäisen kerran varakansanedustajuuteni on fakta.

Joka kerta tänne saakka kyselijöitä ja kannustajia on ollut, mutta nyt jo usein vastaan, ettei minulta enää löydy tuon tehtävän vaatimaa paloa. Ymmärrän tehtävän arvon ja arvokkuuden. Hyvällä joukkuepelaajalla on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa lakeihin ja taloudellisten resurssien ohjautumiseen myös omien arvojen ja näkemysten mukaan. Kansanedustajista parhaimmat ovat siunaus niin tälle maalle kuin myös omalle alueelleen.

Hyvällä joukkuepelaajalla on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa.

Julkisuudessa näkee työn varjopuolia taajaan. Tahallista väärinymmärrystä ja vääristelyä, johon olen harvoin työelämässä törmännyt. Hiljattain kansanedustaja Minna Reijonen (ps.) kertoi kollegansa Marko Kilven (kok.) kannattavan huumeiden käyttöhuoneita, ja sille sen sai näyttämään irrottamalla Kilven kannanotosta yhden lauseen. Todellisuudessa Kilpi toivoi asian perinpohjaista selvittämistä.

Tätä kirjoittaessani istun mökkiterassilla ilta-auringossa ja viestin äsken ystävälleni kansanedustajalle. Hän oli matkalla tanssilavan parkkipaikan vihkiäisiin. Juuri tätä hyvän kansanedustajan kadehditun pitkät kesälomat ja usein myös viikonloput ovat. On mentävä lähelle edustamaansa kansaa kuullakseen, kuinka maa makaa. Työnteon lisäksi pidän myös vapaa-ajasta läheisteni kanssa. Kuntapolitiikka mahdollista näiden yhdistämisen.

Pidän myös yksityisyydestäni. Mökkiterassin tanssivideot eivät onneksi ole päätyneet lähimpiä laajempaan levitykseen. Harmittaisi, jos yksityinen hassuttelu muuttuisi julkiseksi. Kunta- ja maakuntasarjan päättäjien videot eivät onneksi ole kovin kiinnostavia.

Useita vuosia sitten kuopiolainen päättäjä pahoitti mielensä, kun avioeronsa julkistettiin paikallislehdessä. Arvostan myös sitä, että saan itse valita, kenen kanssa jaan elämäni ilot ja surut.

Katsellessani Politiikka-Suomi-sarjaa tunsin myötätuntoa Stubbia kohtaan. Samoin kuin hän, myöskään pääministeri Sanna Marin (sd.) ei hyvästä työnsä hoitamisesta huolimatta voi miellyttää kaikkia. Sanoessani, ettei minulta löydy kansanedustajuuteen vaadittavaa paloa, olen usein myös jatkanut tehtävän vaikuttavan nykyisin koiran hommalle. Viime ajat vaatisivat jo vahvempia ilmaisuja.

Päättäjien saamalla kohtelulla on useita myös pidempiaikaisia vaikutuksia. Stubb vakuutti, ettei häntä tulla enää koskaan valtakunnan politiikassa näkemään. Moni saattaa jättää jo lähtemättä.

Kirjoittaja on olla Kuopion hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan puheenjohtaja (sd.).