Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 29.8.2022 Korona, etätyö ja inflaatio lyövät lounaspaikkoja

Maailmanlaajuinen koronaepidemia romahdutti niin henkilöstöravintoloiden kuin muidenkin työpaikkaruokailuun erikoistuneiden lounaspaikkojen asiakasmääriä vuoden 2020 keväästä lähtien.

Menneet kaksi vuotta ovat opettaneet kouriintuntuvasti alan yrityksille, yrittäjille ja työntekijöille, miten puskurit ovat tärkeitä liiketoiminnassa. Jos säästöt henkilöstökuluista ovat onnistuneetkin, esimerkiksi vuokrien kanssa on ollut toisin.

Parhaiten kurimuksesta ovat selvinneet ne yritykset, joilla on ollut pinkka kunnossa, kuten sanonta kuuluu. On ollut rahaa ja varallisuutta, eikä ole ollut velkaa tai lainat ovat ainakin olleet järjesteltävissä.

Puskurit ovat tärkeitä liiketoiminnassa.

Suurimmissa vaikeuksissa lienevät perheyritykset, jotka juuri ennen koronarajoituksia investoivat ravintolaansa velaksi. Helppoa ei ole heilläkään, jotka ovat tehneet työtään kitkuttaen pienin kattein vuosikymmenet ja yritys on tarjonnut elannon, mutta taseeseen ei ole kertynyt puskureita.

Kuopiossa on viime aikoina lopettanut toimintansa moni ravintola. Vuosi sitten meni konkurssiin jyväskyläläinen Taikuri Ravintolat Oy, jolla oli ravintola Kuopiossa. Apajan kauppakäytävästä piti puolestaan tulla lounasasiakkaita palvelevien pienten ravintoloiden paratiisi, mutta toisin on käynyt. Vaihtuvuus on ollut suurta.

Suositun Kallavesj'–lounasravintolan yrittäjät sulkivat ravintolansa rankan koronakauden jälkeen. Nopeasti syntynyttä ratkaisua vauhditti myös inflaatio, joka näkyi raaka-aineiden jyrkkänä hinnannousuna.

Hintojen nopeaa nousua ei ole ollut mahdollista viedä täysimääräisesti hintoihin. Monessa ravintolassa kallis lohi on joko kadonnut kokonaan lounaslistalta tai annoskoko on pienentynyt.

Inflaatio on yrittäjä Tarmo Suihkosen mukaan vaikeuttanut lounaiden suunnittelua. Keinot ovat olleet monipuolisia. Esimerkiksi jotkut ravintolat ovat jättäneet jälkiruuat pois lounastarjonnastaan (Savon Sanomat 23.8.).

Lounasravintoloita kurittaa myös etätyö, sillä korona avasi uusia mahdollisuuksia työskennellä kotona ainakin osa työviikosta. On mahdollista, ettei lounasruokailijoiden määrä palaudu koronaa edeltävälle tasolle ainakaan nopeasti, jos koskaan.

Kaiken kukkuraksi vaikeat ajat heijastuvat myös työmarkkinoille. Hotelli- ja ravintola-alalla oli perjantaina työpaikkavälitysyritys Monsterin mukaan 2138 vapaata työpaikkaa Suomessa. Moni irtisanottu tai lomautettu on vaihtanut alaa. Heitä on vaikea houkutella takaisin.