Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraana Työelämän muutos vaikeuttaa monin tavoin esihenkilöiden työtä

Korona-aika on muuttanut yritysten sisäistä toimintaa ja siten koko työelämää ehkä enemmän kuin vielä huomataankaan. Vaikutukset ovat hyvin pitkäkestoiset ja ne tuntuvat elämissämme kauan.

Ensinnäkin vapaa-aika ja työ nivoutuvat monen elämässä aiempaa tiiviimmin yhteen, kun etätyö on lisääntynyt ja palkkatyötä tehdään paljon myös kotona. Samaan aikaan varsin epävarmoiksi muuttuneet ajat ovat monin tavoin lisänneet ihmisten pahaa oloa. Epävarmuutta, myös lisääntynyttä taloudellista epävarmuutta, on tietenkin vaikea välillä kestää. Taantuman ja mahdollisen laman edellä taloudellisen epävarmuuden kokemus ja sen herättämät pelot korostuvat edelleen. Olemme tässä mielessä menossa nykyistä vielä tiukempaan vaiheeseen.

Tämä kaikki on johtanut tilanteeseen, jossa esihenkilöt joutuvat käyttämään työaikaansa aiempaa huomattavasti enemmän työntekijöiden hyvin monenlaiseen tukemiseen. Yhä useammin keskustelut ja esihenkilön kanssa selvitettävät asiat sisältävät myös suoraan työhön liittymättömiä kysymyksiä. Työterveyshuollon kanssa käytävät niin sanotut kolmikantaneuvottelut ovat lisääntyneet.

Toinen samaan suuntaan vaikuttava muutos työelämässä ja elämässä yleensä on entistä selvästi vahvempi ryhmäytyminen hyvin pieniin ryhmiin. Pari kolme ihmistä on aiempaa tiiviimmin vuorovaikutuksessa keskenään, eivätkä he enää entiseen tapaan ole joka päivä osa isompaa työyhteisöä. Sosiaalisten kontaktien määrä on laskenut tuntuvasti.

Totuudet muodostuvat välillä kovin kummallisiksi.

Pienet ydinryhmät muodostavat hyvin voimakkaan kaikupohjan. Niissä toistetaan jotakin asiaa usein ilman että näkemystä pääsisi tai joutuisi testaamaan laajemman porukan kanssa, niinpä näkökulman haastavia puheenvuoroja on vähemmän ja pienten ryhmien omia totuuksia puolestaan aiempaa enemmän.

Kun kukaan ei enää kyseenalaista näkemyksiä, totuudet muodostuvat välillä kovin kummallisiksi. Esihenkilöt ja välillä myös työterveys joutuvatkin myös tämän vuoksi käsittelemään aiempaa monenlaisempia asioita ja konfliktitilanteita.

Kolmas esihenkilöiden työaikaa aiempaa enemmän vievä asia on se, että palautteen on nykyisin oltava hyvin henkilökohtaista ja räätälöityä. Nuoremmat työntekijät ovat tottuneet tähän ja edellyttävät sitä esihenkilöltään. He kaipaavat ja jopa vaativat saada palautetta työstään ja onnistumisistaan välillä hyvinkin tiuhaan ja itselleen sopivalla tavalla. Vuosittaiset kehityskeskustelut ovat auttamattoman vanhanaikainen ja riittämätön väline, ja aivan turha enää yrittääkään käyttää kaikille samaa palautekaavaketta.

Koska työntekijöiden henkilökohtaiseen tukemiseen ja palautteen antoon menee aiempaa paljon enemmän esihenkilöiden työaikaa, voi olla, että esihenkilötehtäviin on kohta yhä vaikeampi löytää ihmisiä.

Rekrytointifirmat kertovat tämän alkavan jo näkyä: heille tulee työnhakijoiksi selvästi aiempaa enemmän ihmisiä, jotka ovat hakeutumassa pois pomon pestistä ja jotka ovat halukkaita siirtymään työelämän hierarkiassa alemmas päästäkseen tehtäviin, joissa heillä ei ole lainkaan alaisia.

Työelämään saattaa siis olla syntymässä trendi, että esihenkilöiksi voi olla pian haasteellista löytää ihmisiä.

Kirjoittaja on Into Kustantamon toimitusjohtaja ja kirjailija.