Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 3.9.2022 Hallitus unohti Savon rumasti budjetissaan

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen piti rakentaa erityinen Itä-Suomi-paketti ja niin se teki. Lukujen perusteella näyttää, että hallituksen silmissä Pohjois-Savo tai Etelä-Savo eivät Itä-Suomeen kuulu, niin olemattomin maininnoin maakunnat valtion ensi vuoden talousarviossa ohitetaan.

Budjetin rahanjako tukeutuu Itäisen Suomen elinvoimaa vahvistavien toimenpiteiden selvittämisen työryhmän raporttiin. Siinä on kiinnostavia yksityiskohtia.

Sidosryhmiä on kyllä oltu kuulevinaan lausuntopalvelun kautta kymmenittäin joka puolelta Itä-Suomea, mutta varsinaisiin kahteen kuulemistilaisuuteen saati tutkijakuulemiseen ei ollut osunut yhtään eteläsavolaista tai pohjoissavolaista, mutta eteläkarjalaisia ja pohjoiskarjalaisia niissä on kuultu huolellisesti. Lausunnonantajien taustojen valossa raportin vinous ei ole ihme.

Työryhmän aluekehitysehdotukset keskittyvät Kaakkois-Suomeen. Kehittämisavustuksen myöntämisvaltuutta eteläkarjalaisille ja kymenlaaksolaisille yrityksille kasvatetaan. Alueellisen kuljetustuen tukialuetta kasvatetaan neljän rajaseudun kunnan verran.

Koko muistiossa ei puhuta Itä-Suomen yliopistosta vaan itäisen Suomen yliopistoista ja korkeakouluista, joiden opiskelupaikkojen lisäämiseen ja tutkimus- ja kehittämistoimintaan tulee kymmenen miljoonaa euroa. Raportti ei avaa tarkasti, miten rahaa on tarkoitus jakaa, mutta merkittävinä avauksina mainitaan ennen muita Kouvolan ja Savonlinnan yliopistokeskuskonseptit ja Mikkelin yliopistokeskus.

Itäisen Suomen ratahankkeiden edistäminen mainitaan, mutta kaikki Itä-Suomeen tulevat ratarahat valtion ensi vuoden budjetissa kohdistuvat Karjalan rataan. Mihin unohtuivat Kuopion tavararatapihan ja Maaherrankadun siltajärjestelyn rakentamisen rahat? Pitää muistaa, että Itärata on kokonaisuus, ei pelkkä Karjalan rata.

 Edunvalvonta on kovaa peliä. Pohjois-Savon ääni ei nyt liikenneasioissa kuulunut. Tosiasia on, että eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnassa Savo-Karjalan vaalipiiriä edustaa ainoastaan Seppo Eskelinen (sd.) Joensuusta. Kaakkois-Suomesta edustajia on valiokunnassa on peräti neljä, kaksi demaria, yksi keskustalainen ja yksi perussuomalainen.

Valtion budjetissa on myös sellainen puute, johon vaalipiirin edunvalvojien soisi puuttuvan nopeasti ja lujasti. Kuopiossa toimiva Pelastusopisto ei saanut lisää rahaa koulutuspaikkojen lisäämiseen. Pula ammattitaitoisista pelastajista on kova. Kohta heitä ei riitä lainkaan pienimpiin kuntiin. Myönnetyssä suunnittelurahassa on viivyttelyn makua.