Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 8.9.2022 Kuopio on koko keskisen Suomen kaupan keskus

Marraskuussa tulee kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun Kuopion nousu koko keskisen Suomen kaupan keskukseksi käynnistyi. Tuolloin Ikean perustaja Ingvar Kamprad vieraili Matkuksen tyhjällä tontilla ja viestitti käyntinsä jälkeen Kuopion kaupungin yrityspalvelulle, että Kuopiolla oli parhaat esitelmät, parhaat fiilikset ja paras tontti. Siitä neljä ja puoli vuotta ja Ikea avasi ovensa ja kauppakeskus marraskuussa.

Nyt merkittävistä vähittäiskaupan toimijoista Kuopiosta puuttuu ainoastaan tavarataloketju Kärkkäinen, joka varasi viime viikolla Kuopion kaupungilta 3,8 hehtaarin tontin Matkuksen rampin kupeesta Juustoportin liikenneaseman vierestä. Noin puolentoista hehtaarin rakennusoikeus mahdollistaa todellisen kauppakeskuksen rakentamisen. Vaikka Kuopio on jo vakiinnuttanut asemansa Itä-Suomen kaupallisena keskuksena, ylivoimaisuus koko keskisessä Suomessa vahvistuisi Kärkkäisen tulon myötä. Myymälän työllistävää vaikutusta ei sovi myöskään väheksyä, sata työpaikkaa olisi mille kaupungille tahansa kuin lottovoitto.

Keskusta ei kuole, mutta kenties sen rooli muuttuu ja monipuolistuu.

Kärkkäisen sijoittuu tontille, joka on tunnettu toistakymmentä vuotta Bauhausin tonttina. Saksalainen rautakauppaketju perui kuitenkin tulonsa Kuopioon, eikä jostakin syystä ollut innostunut vanhasta varauksestaan, vaikka alalla huhutaan ketjun pitävän taas Kuopiota mahdollisten uusien toimipisteiden kartalla. Koska Kuopion asutus laajenee jatkuvasti etelän suuntaan, mahdollisen uuden rautakaupankin tontti saattaisi sijoittua keskustan eteläpuolelle.

Kuopion kaupallisen keskuksen asema voisi toki vielä täydentyä, esimerkiksi perheomisteisen Minimani-ketjun seitsemännellä myymälällä. Lisäksi Minimani toisi ruokakauppaan lisää kaivattua kilpailua, joka puolestaan on omiaan lisäämään lattialiikennettä kaikilla. Kansainvälisistä ketjuista puolestaan ruotsalainen Jula on kohdistanut tonttitutkansa Kuopioon.

Vaikka Matkus onkin keskeinen Kuopion kaupallisen maineen ylläpitäjä, on tärkeää huomata, mitä elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen totesi: Kuopio on loistanut kaupunkikeskustojen elinvoimamittauksissa verrokkeihin nähden (Savon Sanomat 5.9.). Keskusta ei kuole, mutta kenties sen rooli muuttuu ja monipuolistuu. Eri puolilta Suomea Kuopioon ostosmatkalle tulevien kasvava joukko on valtava potentiaali monipuoliselle yritystoiminnalle.