Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 9.9.2022 Hatsalan kouluseikkailu ei vakuuttanut

Uusi Hatsalan koulu rakennetaan vanhan Hatsalan koulun paikalle Kuopiossa. Uutinen kuulostaa itsestään selvältä ja loogiselta, mutta päätösprosessi ja valmistelu ovat olleet jotain aivan muuta. Voisi sanoa, että Kuopion keskusta-alueen suuren yläkoulun viime vuosien riepottelu on osoitus kaupungin virkamiesjohdon ja päättäjien osaamattomuudesta. Virkamiesten koko ajan vaihtuvat ulostulot ovat heikentäneet heidän uskottavuuttaan kaupunkilaisten silmissä.

Osa on toki myöntänyt, että kaupunki ei ole riittävästi varautunut yleishyödyllisten toimintojen sijoittamiseen keskeiselle kaupunkialueelle. Tontit ovat menneet pala palalta asuinrakentamiseen rakennusyhtiöille.

Hatsalassa kaupungilla oli munat yhdessä korissa. Uusi yläkoulu oli alun perin tarkoitus rakentaa vanhan viereen niin, että väistötiloja siirtymässä ei olisi tarvittu. Keväällä 2020 tullut tieto moottoritien aiheuttamista liian suurista hiukkaspäätöksistä särki munakorin ja aloitti päättömän juoksentelun suunnittelukopissa.

Erimielisyys liittyy koulun kokoon.

Vanhan kouluun viereen ei voitaisikaan rakentaa ja lähialueet oli jo päästetty pois omista käsistä. Pitkäjänteisen kaupunkisuunnittelun hyvä perinne oli unohdettu nopeiden voittojen tavoittelussa. Hatsalan koulu rakennettiin 1960-luvulla niin sanottuun Koulupuistoon, jonne tulivat myös klassillinen yhteislyseo ja teknillinen oppilaitos. Myöhemmin alueelle rakentui vielä Kuopio-halli. Ajatus helposti saavutettavasta ja hyvällä sijainnilla olevasta Koulupuistosta oli niin hyvä, että sitä olisi kannattanut vaalia tavalla tai toisella.

Ilmatieteen laitoksen raportin jälkeen kaupunki sovitteli uutta yläkoulua ainakin Puijon juurelle, Mölymäelle ja Sammakkolammentielle Savon ammattiopiston tontille, jonka kaupunki lopulta ostikin. Jälkiselvittelyssä kaupunki joutui kuitenkin toteamaan, että ostettu tontti ei ole riittävän iso koulun tarpeisiin!

Kesän alussa kelkka kääntyi takaisin nykyiselle tontille. Kaupunki yllättäen kertoi, että rakentamisella ei olekaan esteitä jos piha-alue ja liikuntakenttä sijoitetaan Kuopio-hallin länsipäätyyn. Meluvallien ja aitojen rakentamissuunnitelmalla tontti muuttuikin yhdessä yössä terveysturvalliseksi ja raja-arvot alittavaksi entistäkin isommalle 860 oppilaan koululle.

Yläkoulun paikasta näyttäisi olevan laaja yksimielisyys. Erimielisyys liittyy koulun kokoon ja ongelmat sopivien väistötilojen löytymiseen. Sisäilmaongelmista kärsinyt vanha Lumit on ollut ykkösvaihtoehtona. Osa päättäjistä haluaisi yläkouluista hajautetumman mallin, joka vastaisi myös koillisen ja eteläisen Kuopion tuleviin tarpeisiin.

Verkostosta olisi hyvä päättää ensin, jottei päätön juokseminen jatku pidempään.