Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Instagram-päivityksistä luopuminen olisi pieni murhe

Muutama vuosi sitten sähköinsinööriystäväni ehdotti jonkin ankaran myrskyn ja siitä johtuneen pitkän sähkökatkon jälkeen, että hankkisimme naapurimme kanssa dieselillä toimivan varavoimalaitoksen pitkien sähkökatkojen varalta. Emme hankkineet.

Viime päivinä tuo idea on käynyt jo monta kertaa mielessä. Mielessä on ollut myös kysymys: Miksi nuukailimme silloin?

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on suomalaisittain kaukainen kauhea asia. Jollakin tasolla tiedostamme, että siellä ihmisiä kuolee, mutta emme käsitä sodan todellisuutta.

On irvokasta sanoa, että kyllä mekin olemme saaneet sodasta osamme, kun dieselin ja bensiinin hinnat ovat nousseet ja sähkön hinta on jatkuvasti niin korkealla, että sattuu.

Kahden "mitoittavan vian" todennäköisyys on pieni, hyvin pieni.

Tähän saakka näkemämme vaikeudet ovat kuitenkin pikkujuttuja sen mahdollisuuden rinnalla, että sähköä ei saada ollenkaan, esimerkiksi jos Suomen sähköjärjestelmä kaatuu juuri kovilla pakkasilla. Se on mahdollista, jos sähköjärjestelmää tulee kaksi vakavaa häiriötä yhtä aikaa. Ongelma on, että sähköjärjestelmää ei ajeta ylös päivässä eikä kahdessakaan (Helsingin Sanomat 12.9.).

On totta, että kahden "mitoittavan vian" todennäköisyys on pieni, hyvin pieni. Silti kannattaa valpastua. Muistissa on, miten Venäjän ryhtymistä energiasotaan pidettiin myös äärimmäisen epätodennäköisenä, mutta mahdollisena.

Ajatusleikki vuorokausien mittaisesta sähkökatkoksesta on niin ikävä, että sitä ei tee mieli jatkaa kovin pitkälle. Pääsin jo siihen, että kun maalämpöpumppu on ollut pari vuorokautta kylmillään ja pakkanen paukkuu edelleen, vesi lakkaa juoksemasta ja putket jäätyvät ja halkeilevat.

Turvaa tuo, että lämpöä on tuvassa, kun on puuhella ja leivinuuni ja liiteri täynnä poltettavaa. Juomavettä saanee puolestaan ainakin jonkin aikaa sellaisilta naapureilta, joilla putket eivät ole jäätyneet. Bensiiniaggregaatti saa papattaa jääkaappiin ja pakastimeen virtaa niin pitkään kuin polttoainetta riittää.

Vaan mistä löytyy pakkasten mentyä esimerkiksi putkiasentaja, kun epäilemättä vuotavien putkien kanssa tuskailevia kohtalotovereita on paljon ja hekin soittelevat korjaajaa? Nyt on otollinen aika sitä pohtia.

Kuntaliitto kertoi äskettäin teettämästään kyselystä, jonka mukaan 16 prosentilla kunnista on valmis suunnitelma sähkökatkojen varalle. Varautumissuunnitelmaa turataan parhaillaan 46 prosentissa kyselyyn vastanneista kunnista. Puolella kunnista varavoimaa on varattu pelkästään kriittisimpiin kohteisiin, jotka lienevät terveyskeskuksia ja tehostetun palveluasumisen paikkoja. Vastauksista voidaan päätellä, että ainakin kunnat ovat varautuneet sähköttömyyteen varsin huonosti.

Ilman sähköä ei akkuja ladata. Älypuhelimet lakkaavat toimimasta. Tukiasemat vaikenevat. Internetiin ei saa yhteyttä. Instagram-päivityksistä luopuminen olisi pieni murhe, kun olisi pohdittava, kuinka viesti oikeasta hädästä välittyy.

Suomen sähköjärjestelmä ei ole mimoosamaisen herkkä. Lisäksi viranomaiset ovat epäilemättä varautuneet myös valtiollisen toimijan vahingontekoyrityksiin. Silti jokaisessa kotitaloudessa kannattaa käydä läpi mitä tekisimme, jos sittenkin-ajatusleikki sähköpulan varalta.