Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parlamentista Tuula Väätäinen Emme saa unohtaa ihmisten arkea, vaikka aika on vaikea

Suomessa, kuten koko Euroopassa, hintojen nousu tuntuu ihmisten arjessa. Monessa lapsiperheessä pohditaan tällä hetkellä, kuinka selvitä sellaisista arjen menoista, kuten asumisen ja liikkumisen kustannuksista, sähkölaskuista sekä lasten varhaiskasvatus- ja harrastusmaksuista. Tällaisena aikana onkin erityisen tärkeää, että vanhempien työssäkäyntiä ja perheiden toimeentuloa tuetaan.

Budjettiriihessä hallitus esitti varhaiskasvatuksen maksujen alentamista pysyvästi 70 miljoonalla eurolla. Varhaiskasvatusmaksujen alentaminen on oikea toimi ja tärkeä kädenojennus suomalaisille lapsiperheille vaikeana aikana. Etenkin pieni- ja keskituloisten kohdalla varhaiskasvatusmaksujen alentaminen lisää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta sekä mahdollistaa vanhemmille työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpommin. Maksujen alentaminen tarkoittaa myös mahdollisuutta käyttää rahaa arjen muihin kustannuksiin kriittisenä aikana.

Varhaiskasvatusmaksujen alentaminen on askel kohti maksutonta varhaiskasvatusta, joka on SDP:n pitkäaikainen tavoite. Tuota tavoitetta kohti on tällä hallituskaudella jo edetty, ja työtä on jatkettava, jotta maksuton varhaiskasvatus kaikille lapsille voisi olla todellisuutta seuraavalla hallituskaudella.

Maksujen alentaminen tarkoittaa myös mahdollisuutta käyttää rahaa arjen muihin kustannuksiin kriittisenä aikana.

Yhtä lailla elinkustannusten noususta johtuva ahdinko ulottuu eläkeläisten arkeen. Kaikki sähkön hinnan nousua hillitsevät tukitoimet koskevat myös eläkeläisiä. Tukitoimia ovat esimerkiksi sähkön arvonlisäveron alentaminen määräaikaisesti kymmeneen prosenttiin, tuloveron määräaikaiset sähkövähennykset ja määräaikainen sähkötuki niille, jotka eivät pysty täysin hyödyntämään sähkövähennystä.

Lisäksi eläkkeensaajien asumistuen parannus vastaa kasvaviin lämmityskustannuksiin.

Tärkeää on myös lääkkeiden maksukaton jäädyttäminen, sillä korkeat lääkekustannukset vaikuttavat monen eläkeläisen päivittäiseen arkeen. Eläkkeensaajien asemaan parannusta tuo automaattisesti myös vuodenvaihteessa tapahtuva korotettava indeksi.

Suomalaisten ostovoimasta ja toimeentulosta on huolehdittava vaikeana aikana. Emme saa unohtaa ihmisiä ja heidän arkeaan, oli kyse sitten lapsiperheistä tai ikäihmisistä.

Kirjoittaja on sosialidemokraattien kansanedustaja Kuopiosta.