Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 16.9.2022 Ruotsissa on luvassa taas sekavia aikoja

Ruotsin sosiaalidemokraattinen pääministeri Magdalena Andersson päätti torstaina jättää eronpyyntönsä sunnuntaisten valtiopäivävaalien tuloksen perusteella. Uutta hallitusta ryhtyy kokoamaan kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

Vallanvaihdoksen tekee Suomesta katsoen erikoiseksi se, että Anderssonin johtama sosiaalidemokraattinen työväenpuolue kasvatti ääniosuuttaan 2,1 prosenttiyksikköä. Puolue oli lähes kymmenen prosenttiyksikköä suurempi kuin toiseksi suurimmaksi puolueeksi noussut ruotsidemokraatit. Vastaavasti kokoomus menetti ääniosuuttaan 0,7 prosenttiyksikköä ja putosi Ruotsin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Enää blokkijakoon ei voi luottaa.

Vaihdosta selittää puoluekentän jako oikeisto- ja vasemmistoblokkeihin. Se ei välttämättä tarkoita, että koko blokki olisi vuorollaan hallituksessa, vaan tyypillisesti vähemmistöhallitukset tukeutuvat edustamaansa blokkiin. Esimerkiksi nykyinen hallitus koostuu yksin sosiaalidemokraateista, mutta sitä tukevat ympäristöpuolue, vasemmistopuolue ja keskusta. Tosin viime syksynä nähtiin sellainen erikoisuus, että Andersson oli valmis johtamaan hallitusta opposition laatiman budjetin mukaisesti.

Blokkijaon on sanottu mahdollistavan päättelyn, millaista politiikkaa on luvassa. Jo edellisissä valtiopäivävaaleissa ruotsidemokraatit rikkoivat blokkijakoa. Enää blokkijakoon ei voi luottaa sitäkään vähää. Nyt kokoomus ja ruotsidemokraatit ovat samoilla linjoilla koulutusasioissa, rikollisuuden suitsimisessa, energiapolitiikassa ja joissakin terveydenhuollon kysymyksissä, mutta talouspolitiikassa sosiaalidemokraattien käsitykset ovat lähempänä ruotsidemokraattien linjauksia. Oikeistoblokin sisäiset jännitteet vaikeuttavat hallitusneuvotteluja.

Ruotsidemokraattien nousu hallitukseen ei ole vahvasta vaalituloksesta huolimatta lainkaan varmaa. Ensinnäkin puolueen arvioidaan olevan perimmältään haluton vastuuseen. Toiseksi muista kumppaneista tulisi pulaa, jos kokoomus ottaisikin Jimmie Åkessonin johtaman puolueen hallitukseen, niin paljon muut puolueet karsastavat oikeistopopulisteja.

Suomessa tuttu demareiden ja kokoomuksen muodostama sinipuna ei ole toistaiseksi tullut kysymykseen Ruotsissa, eikä sellaisesta ole merkkejä nytkään. Vaalituloksen valossa kaksikko saisi enemmistöhallituksen kasaan ottamalla mukaan yhden pienpuolueista. Voi olla, että vaihtoehto nousee keskusteluun, jos ruotsidemokraatit vaativat tuestaan Kristerssonin mielestä liikaa. Poissuljettua ei ole sekään, että pääministeriksi palaa Magdalena Andersson.