Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 17.9.2022 EU-parlamentin hyvä tarkoitus voi tuoda pulmia

Euroopan parlamentti äänesti keskiviikkona selvin numeroin uusiutuvan energian direktiivistä, joka tavoittelee uusiutuvan energian osuudeksi 45 prosenttia kaikesta energiantuotannosta vuoteen 2030 mennessä.

Hyvää tarkoittava direktiivi on Suomen näkökulmasta pulmallinen, koska se määrittelee varsin tarkasti, miten paljon primääristä biomassaa, siis kaikkea kaadettua tai muulla tavalla korjattua ja siirrettyä raakapuuta, on mahdollista polttaa.

Parlamentin ehdotus puun käytön hierarkiasta on sekin kaunis ajatus, mutta sitä ei pidä sisällyttää EU-lainsäädäntöön, vaan siitä kuuluu päättää kansallisesti. Suomen ja Ruotsin metsät ovat rakenteeltaan aivan toisenlaisia kuin etelämpänä Euroopassa. Niinpä metsiä koskevaa sääntelyä ei ole viisasta laatia ylikansallisesti koko EU:n alueelle.

Metsiä koskevaa sääntelyä ei ole viisasta laatia ylikansallisesti.

Esimerkiksi Suomen energian kokonaiskulutuksesta puupolttoaineiden osuus oli vuonna 2020 noin 28 prosenttia.

Metsistä korjattava primäärinen biomassa mahtuu uusiutuvan energian määritelmään, kun sen tuotanto ei ylitä vuosien 2017-2022 keskimääräistä tasoa. Kun parlamentti linjaa, että primäärisen puubiomassan osuutta uusiutuvan energian tavoitteesta vähennetään asteittain, voi syntyä tilanteita, että ensiharvennuksilta saatavalle puubiomassalle ei löydy lähivuosina käyttöä.

Metsäteollisuus ry:n mielestä parlamentin päätös kyseenalaistaa avohakkuualueilta saatavien pienpuun, latvusmassan ja oksien uusiutuvuuden.

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Silvia Modig tulkitsee direktiiviä toisin. Hänen mukaansa parlamentti ei kyseenalaista puun uusiutuvuutta, eikä se lopeta metsien energiakäyttöä, vaan rajaa julkisten varojen käyttöä puun polton tukemisessa. Hänen mukaansa idea on estää tukkipuun poltto, jota tapahtuu myös Suomessa (Kauppalehti 14.9.).

On mahdollista, että primääristä puubiomassaa koskeva direktiivin linjaus lisää fossiilisten polttoaineiden käyttöä lämmöntuotannossa. Jos niin todella käy, direktiivin laatijat ovat toimineet omien tavoitteidensa vastaisesti.

On tärkeää muistaa, että toistaiseksi kyse on vasta parlamentin kannasta. Uusiutuvan energian direktiivi menee seuraavaksi parlamentin, jäsenmaiden ja komission neuvotteluihin, joissa direktiiville saadaan lopullinen muoto. Neuvotteluista on helppo ennustaa vaikeita ja monimutkaisia.