Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 18.9.2022 Valtio ei osaa ohjata omistuksiaan

Fortum, Uniper ja Saksan valtio neuvottelevat parhaillaan, miten edetä valtavia tappioita tekevän Uniperin liiketoiminnan vakauttamisessa. Suomen valtio ei ole neuvotteluissa osapuoli, vaikka se omistaa enemmistön Fortumin osakkeista. Fortum puolestaan omistaa Uniperista 78 prosenttia.

Asetelma kertoo karusti siitä, miten vaikea Suomen valtion on sovittaa omia intressejään pörssiyhtiön liiketoimintaan. Saksan valtiolla ei tunnu vastaavia ongelmia olevan, sillä maa pohtii parhaillaan paitsi Uniperin myös kahden muun suuren kaasun maahantuojan VNG:n ja SEFE:n kansallistamista.

Uniper maksoi aikanaan Fortumille seitsemän miljardia euroa. Lisäksi Fortum on antanut uniperille osakaslainaa neljä miljardia euroa ja takauksia neljä miljardia euroa.

Poikkeus vahvistaa sääntöä.

Uniper-seikkailun tarkkaa lopputulemaa on vaikea vielä nähdä, mutta jo nyt voidaan laskea, että Fortumin Uniperiin tähän mennessä sijoittamat ja sitomat varat ovat suuruudeltaan hävittäjähankinnan luokkaa.

Fortumin tapaus ei ole ensimmäinen kerta, jolloin valtio näyttäytyy surkeana omistajana. Teleyhtiö Sonera osti huutokaupasta Saksasta ja Italiasta niin sanottuja umts-lupia 4,3 miljardilla eurolla vuonna 2000. Parin vuoden kuluttua yhtiö myönsi ostot arvottomiksi. Valtio vielä myi huonoon jamaan joutuneen yhtiön Telialle alehintaan.

Muistissa ovat myös valtion osaksi omistaman Storan Enson vaikeudet. Yhtiön epäonninen Amerikan seikkailulle 2000-luvun alussa tuli hintaa pari miljardia euroa, kun surkeaksi ostokseksi osoittautunut Consolidated Papers myytiin alehintaan.

Poikkeus vahvistaa sääntöä. Pitkällä aikavälillä valtion suurin onnistuminen on nähty Nesteessä, jonka osakkeen vuosituotto oli vuoden 2007 alusta viime heinäkuun loppuun mennessä 13,6 prosenttia. Finnairilla vastaava luku oli miinuksella 7,6 prosenttia. Surkein tuotto eli -10,2 prosenttia oli Outokummulla. Fortumin vuosituotto oli tuolloin vielä plussalla 1,8 prosenttia (Kauppalehti 12.8.).

Vaikka Venäjä selittääkin Fortumin ja Finnairin murheista ison osan, valtio ei ole omistajana osoittanut johtajuutta kummassakaan yhtiössä. Valtion omistajuus on näyttänyt kasvattaneen Fortumissa toimivan johdon riskinottokykyä holtittomuuksiin asti. Sitä osaava omistajaohjaus olisi voinut hillitä ja niin sen olisi pitänyt tehdä.

Uniperin tapaus pakottaa valtiota linjaamaan omistajaohjaustaan pois nykyisestä äänettömän yhtiömiehen roolista. Pörssiyhtiössä kuten muissakin osakeyhtiöissä omistajien ääni kuuluu osakeomistusten suhteessa.