Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parlamentista Matti Semi Hoitoalan kriisin ratkaisee vain neuvottelusopu

Lakko-oikeus on keskeinen perusoikeus, jota ei voi rajoittaa kevyin perustein tai varmuuden vuoksi. Samoin oikeus terveyteen ja elämään on yksi painavimmista perusoikeuksistamme, jota valtiovallan on virkavastuulla suojeltava.

Kun hoitajaliitot jättivät lakkovaroituksen kolmelle teho-osastolle lupaamatta lainkaan suojelutyötä, oltiin hyvin hankalan paikan edessä myös vasemmistoliitossa. Aiemmin myös suojelutyöneuvottelut ovat kuuluneet lakkoaseen käyttöön.

Hallitus antoi esityksensä suojelutyölaista, ja vasemmistoliiton ansiosta saimme eduskuntakäsittelyssä siihen paljon olennaisia parannuksia. Halusimme varmistaa, että laissa ei rajoiteta lakko-oikeutta yhtään sen enempää kuin on välttämätöntä ihmisten hengen pelastamiseksi viimesijaisena keinona.

Suojelutyömääräyksen saavat hoitajat eivät saa sanktioita kieltäytymisestä, ja määräystä noudattaessaan he saavat korotetun palkan. Lisäksi vasemmistoliiton vaatimuksesta laista poistettiin myös täysin kohtuuton mahdollisuus määrätä uhkasakkoja yksittäisille hoitajille. Hoitaja ei yksin päätä, miten työtaistelua käydään.

Nyt katseen on siirryttävä myös työnantajiin. Oikeudenmukainen palkkaus on myös ihmisoikeuskysymys.

Lakko-oikeus suojelee erityisesti neuvotteluiden heikompaa osapuolta ja tasapainottaa yhteiskunnan valtasuhteita. Vasemmistolaisena haluan tämän vuoksi aina puolustaa lakko-oikeutta.

Iso parannus vasemmistoliiton tavoitteiden kannalta oli myös, että aluehallintovirastot eivät voi kieltää lakkoja siirtämällä niitä loputtomasti. Alkuperäisen esityksen mukaan lakkoja olisi voitu siirtää aina vaan uudelleen.

Suojelutyölaki ei ratkaise sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työvoimapulaa. Ainoa ratkaisu on työmarkkinaosapuolten välinen neuvottelusopu, joka korjaa työehtojen epäkohtia.

Vasemmistoliiton mielestä hoitajat ansaitsevat nykyistä paremman palkan ja työehdot.

Kyse on myös samapalkkaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä, sillä ala on vahvasti naisvaltainen. Meidän on tunnistettava entistä paremmin, mikä merkitys naisvaltaisilla aloilla on tuottavuudelle ja verotuloille.

Palkasta ja muista työehdoista sopiminen on kuitenkin työmarkkinaosapuolten tehtävä. Nyt katseen on siirryttävä myös työnantajiin. Oikeudenmukainen palkkaus on myös ihmisoikeuskysymys.

Kun sopu palkankorotusten suuruudesta on neuvotteluissa löytynyt, on vasemmistoliitto valmis osoittamaan riittävät rahat niiden maksuun.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Varkaudesta.