Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Päätoimittajalta Venäläisedustajien pääsy kilpakentille osoittaisi arvomaailman onttouden

Entinen KGB-agentti, nykyinen Venäjän itsevaltainen presidentti Vladimir Putin on käyttänyt urheilua ahkerasti hyväkseen pönkittääkseen maastaan mielikuvaa vahvana valtiona. Keinoista ei niin väliä. Vajaat 10 vuotta sitten Venäjä narahti valtiojohtoisesta dopingohjelmasta, ja mikä pahinta käry kävi eritoten Venäjän itse järjestämissä Sotšin olympialaisissa. Kymmenet venäläisurheilijat joutuivat kilpailukieltoon.

Suomalaisetkaan eivät ole olleet osattomia Putinin pehmeästä propagandasta. Helsingin Jokerit ryntäisi ensimmäisten joukossa ruplan kiilto silmissä jääkiekon itäliigaan KHL:aan. Muillekin seuroille Suomessa ja laajemmin Euroopassa oli kysyntää.

Surkuhupaisiakin piirteitä saaneen tapahtumaketjun jälkeen Jokerit ei pelaa KHL:ssä, eikä missään muuallakaan. Haaveena olisi tehdä paluu SM-liigaan. Mutta kun seuralla ei ole omistajia, eikä jäähallia, missä pelata. Se tuli myytyä pakotelistalla oleville oligarkeille.

Kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan, urheileva maailma sulki ovensa venäläisiltä. Perustellusti. Jos valtiollinen doping johti laajoihin kilpailukieltoihin, siviilejä silmittömästi tappavassa sodassa liikutaan toisenlaisessa ulottuvuudessa.

Urheilijat olisivat sotivan Putinin mannekiineja maailmalla.

Norjalaisen hiihtäjän Johannes Hösflot Kläbon toteamus, että hän haluaa kilpailla parhaita vastaan, sopii nakata kaikessa punaposkisessa naiiviudessaan romukoppaan. Öljymaan Kläbo taitaa olla enemmän kiinnostunut hiihtourheilun tulevaisuudesta ja omasta tilipussistaan kuin olemmassaolostaan taistelevista ukrainalaisista.

Yksittäisten urheilijoiden kannanottoja huolestuttavimpia ovat merkittävien urheilujärjestöjen pyrkimykset.

Kansainvälinen olympiakomitea on alkanut selvittää, kuinka venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat saataisiin takaisin kansainvälisiin kisoihin. Kansainvälinen hiihtoliitto ei ole vielä päättänyt, pääsevätko venäläiset ensi talven maailmancupin kisoihin. Pohjois-Amerikan kiekkoliigaa pyörittävä NHL haluaa puolentoista vuoden kuluttua helmikuussa pelattavaan World Cupiin Venäjän mukaan.

Mistä ihmeen aivoriihestä nämä irvokkaat ajatukset kumpuavat? Samanaikaisesti kun länsimaat tukevat Ukrainaa sodassa maahan raakalaismaisesti hyökännyttä Venäjää vastaan, "kansanäänestyksiä" Itä-Ukrainaan suunnittelevan Putinin tukijaksi tiedetty Aleksandr Ovetškin edustaisi maataan kansainvälisessä turnauksessa.

Motiivi on tietysti raha. Venäjältä tulisi turnaukseen lähtökohtaisesti kilpailukykyinen joukkue, mutta haluavatko kaikki pelata sitä vastaan. Jos haluavat, se olisi osoitus lajin ontosta arvomaailmasta.

Putin ei ole ensimmäinen diktaattori, joka haluaa nostattaa urheilun avulla kansallistuntoa.

Adolf Hitlerin vuonna 1936 avaamat Berliinin olympialaiset olivat propagandan täyteiset. Saksalaismitalistit tekivät palkintokorokkeella natsitervehdykset, ja isäntämaa oli Hitlerin toiveen - tai pikemmin vaatimuksen - mukaisesti mitaleilla laskettuna kisojen paras maa. Propagandaa tylsytti neljä kultamitalia voittanut amerikkalainen tummapintainen pikajuoksija ja pituushyppääjä Jesse Owens.

Vaikka Putin on sysännyt Ukrainan sodan alkamisen jälkeen pehmeän propagandan taka-alalle, hänellä on sille yhä käyttöä. Pahalle ei pidä antaa pikkusormea. Urheilijat olisivat sotivan Putinin mannekiineja maailmalla.