Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 23.9.2022 Putin johtaa Venäjää kohti perikatoa

Neuvostoliitto oli valheen suurvalta, ja juuri tässä merkityksessä Vladimir Putin on sitä palauttamassa. Putinin rinnakkaistodellisuudessa Ukrainaa hallitsevat natsit, Venäjä halutaan vallata ja hajottaa, ja länsi uhittelee ydinaseilla. Totuus diktaattorin keskiviikkoisen puheen taustalta käy ilmi, kun jokaisen väitteen kääntää päälaelleen.

Putinin sanoissaan ja elekielessään ilmaisema raivo on nurkkaan ajetun pedon raivoa. Hyökkäys Ukrainaan on jo nyt Venäjälle moraalinen, taloudellinen, poliittinen ja sotilaallinen katastrofi. Putinin julistama 300 000 reserviläistä kattava osittainen liikekannallepano tarkoittaa tosiasiassa väitetyn sotilaallisen erikoisoperaation epäonnistumista, vaikka hänen uuskielessään sota on yhä kielletty sana.

Venäjän häviö häämöttää jo.

Venäjän häviö häämöttää jo. Sotilasasiantuntijoiden mukaan liikekannallepano tuskin muuttaa sodan kulkua, vaikka se voi pitkittää sen päättymistä. Todennäköisesti syrjäseuduilta kootut täydennysjoukot lähetetään tykinruuaksi, Ukrainan ja vapaan maailman onneksi puutteellisin taidoin ja varustein. Nämäkin uhrit kuolevat turhaan turhassa sodassa.

Kuten presidentti Sauli Niinistö arvioi, Putinin puhe ilmaisi valmiutta eskaloida tilannetta ja lyödä kaikki kortit pöytään. Tämä osoittaa, että Putin on valmis ei ainoastaan Ukrainan tuhoamiseen vaan myös Venäjän viemiseen mukanaan perikatoon. Kaiken tämän Putin tekee vain säilyttääkseen asemansa eli ajaakseen omaa etuaan, ja senkin hän on laskenut traagisesti väärin.

Pelottavinta Putinin esiintymisessä on käytännössä suora uhkailu ydinaseella. Uhkauksia vahvistamaan Venäjä masinoi valekansanäänestyksiä valtaamillaan alueilla, joiden näennäinen liittäminen Venäjään perustelisi puolustuksellista ydinaseen käyttöä. Venäjän hyökkäys on jo monin tavoin rikollinen, mutta rajoitetussakin ydinsodassa maa rikkoisi tabun, joka eristäisi sen lopullisesti koko muusta ihmiskunnasta. Huolestuttavaa on, että Putin on rajoja ylittäessään tähänkin asti noudattanut järjenvastaista logiikkaa.

Silti tai juuri siksi lännessä ei saa nyt antaa pienintäkään sijaa pelolle, jota Venäjä yrittää lietsoa. Pohjimmiltaan Putinin riehuminen ilmentää heikkoutta. Se paljastaa, että sotilaallinen ja muu tuki Ukrainalle ja Venäjälle asetetut pakotteet ovat jo tehonneet. Siksi länsimaiden on jatkettava järkähtämättä samalla linjalla, mutta toimenpiteitä edelleen voimistaen.

Tässä taistelussa Suomenkin on tehtävä oma osansa nykyistä lujemmin. Kiireellisin lainsäädännöllinen toimi on tukkia tai radikaalisti rajoittaa venäläisten tulijoiden virtaa Suomeen ja Suomen kautta muualle Eurooppaan.