Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 26.9.2022 Parhaat opit mukaan pandemia-ajasta

Viime viikolla Itä-Suomen lääketiedetapahtumassa Kuopiossa puhunut lastenlääkäri ja dosentti Ilari Kuitunen kertoi pandemia-ajan dramaattisesta vaikutuksesta lasten sairasteluun (Savon Sanomat 22.9.). Rajoitusten astuttua voimaan kaikki muutkin infektiot loppuivat kuin seinään ja tarve antibiooteille väheni. Influenssa-aalto keskeytyi myös viime vuodenvaihteessa, kun rajoituksia väliaikaisesti palautettiin. Juuri vaikutusten nopeus yllätti lääkärikunnan.

Aihetta koskevaan laajaan tutkimukseen osallistunut Kuitunen jättää pohdittavaksi, voisiko korona-ajan opetuksia hyödyntää jatkossakin, vaikka yhteiskunta on avautunut normaalielämään. Ainakin joitakin toimia, kuten hyvä käsihygienia, voidaan hänen mukaansa omaksua pysyvästikin.

Vaikutusten nopeus yllätti.

Lasten sairastavuuden selvä väheneminen oli yhteydessä linjaukseen, ettei heitä saanut viedä sairaana tai oireisena varhaiskasvatukseen. Tätä menettelyä tuki osaltaan vanhempien lisääntynyt mahdollisuus ja ajoittainen pakko etätöihin. Pitäisikö käytäntöä jatkaa nyt normaaliajassa? Kuitusen mukaan pitäisi, vaikka kysymys onkin monisyinen.

Nykylääketieteessä pienten lasten niin sanottu infektiokierre ymmärretään normaaliksi ja välttämättömäksikin vaiheeksi vastustuskyvyn kehittymiselle (Duodecim Terveyskirjasto). Kuitunen myöntääkin, ettei hänellä ole lopullista vastausta infektioiden oikeaan määrään, mutta liika on liikaa. Lapsenkaan etu ei ole olla jatkuvasti sairaana.

Kansanterveydessä maksetaan vielä koronarajoituksista johtuvaa eräänlaista infektiovelkaa. THL:n tartuntatautilääkäri Katja Kotkavaara ennakoi jo heinäkuussa, että syksyn influenssa-aallosta tulee tavallista ärhäkämpi. Vastustuskyky tartuntatauteja vastaan on voinut yleisesti hieman laskea, kun uusia taudinaiheuttajia ei ole aikoihin kohdattu. Vastaavasti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen arvioi hiljattain (Yle 6.9.), että edessä on virusten vuosi, kun taustasuoja on jäänyt edeltävinä vuosina syntymättä. Tuoreet tiedot esimerkiksi enteroviruksen leviämisestä vahvistavat lääkärien pohdinnat oikeansuuntaisiksi.

Pandemian-ajan opetukset on hyvä ottaa matkaan kohtuullisuuden hengessä. Liika on liikaa viruksille altistumisessa mutta myös niiltä suojautumisessa.

Tiedetään jopa perheitä, jotka yhä eristäytyvät kokonaan päiväkodeista, vaikka rokotukset olisivat kunnossa (Yle 22.9.). Liian hygieeninen ympäristö voi kuitenkin haitata lasten vastustuskyvyn kehitystä ja heikentää sitä aikuisillakin. Lääkärikunnan ja tutkijoiden soisi jatkavan keskustelua aiheesta.