Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 24.9.2022 Suomikin voi tukkia väylän venäläisiltä

Politiikka on mahdollisuuksien taidetta. Vielä viime viikolla ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) lausui, että venäläisturistien viisumikielto edellyttää EU:n yhteistä päätöstä. Tämän viikon keskiviikkona Haavisto kommentoi New Yorkissa, että Suomi valmistelee viisumiasiassa kansallista ratkaisua tavoitteena vähentää turistiliikennettä Venäjältä radikaalisti. Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan linjasi torstaina, että venäläisten matkailun Suomen kautta on loputtava, vaikka keinot ovatkin monimutkainen kysymys.

Mahdollisuuksien avaruus muuttui tai sitä oli muutettava, kun Vladimir Putin julisti Venäjälle osittaisen liikekannallepanon. Sen jälkeen ylitsepääsemätön lainsäädännöllinen este viisumiasiassa muuttui tulkintakysymykseksi. Kävi ilmi, että Suomessa on vain tulkittu Schengen-sääntöjä niin, että täyskielto edellyttäisi EU-tason päätöstä. Viro, Latvia, Liettua ja Puola sulkivat omaehtoisesti rajansa venäläisiltä turistiviisumimatkailijoilta maanantaina, perusteluna tulijoiden muodostama uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Ei ole enää syytä viivytellä.

Rajaliikenteen rajoittamiseen on olemassa pitkä lainsäädännöllinen tie ja lyhyempi tie, joka nojaa viranomaisarvioon. Juuri jälkimmäinen avaa Suomelle väylän seurata Baltian maita ja Puolaa. Jo nykyisessä rajaturvallisuuslaissa vakava uhka kansalliselle turvallisuudelle on peruste rajaliikenteen rajoittamiselle. Tuore turvallisuusperustelu voisi nojata esimerkiksi Putinin väitteeseen, että Venäjä puolustautuu länttä vastaan. Supo kuitenkin arvioi vielä perjantainakin, etteivät maahantulijat muodosta uhkaa.

Schengen-säännöstössä voitaisiin kuitenkin viitata kohtaan, jonka mukaan ulkomaalaisten maahantulo voidaan kieltää vetoamalla kohdemaan kansainvälisten suhteiden vaarantumiseen. STT:n tietojen mukaan hallitus ja ministeriöt pitävät tätä tässä vaiheessa ensisijaisena ratkaisuna. Marin lupasi, että arviointia tehdään valtionjohdossa ja virkakunnan kanssa lähipäivinä. Asiassa ei olekaan enää syytä viivytellä.

Jatkossakin viisumin voisi saada ainakin perhesyistä. Sen sijaan presidentti Sauli Niinistön ehdotus, ettei omistuskiinteistö muodostaisi erityisperustetta, on nykytilanteessa varteenotettava. Linjaus voisi samalla hillitä venäläisten kiinteistökauppoja, joista huomattavaan osaan näyttää liittyvän hämäriä tarkoitusperiä.

Oma lukunsa ovat kuitenkin mahdolliset turvapaikanhakijat. Valmiuslain uudistuksessa on varauduttu tilanteeseen, jossa Venäjä tahallaan masinoisi pakolaisia itärajalle. Se keskustelu on vielä kokonaan käymättä, miten menetellään, jos itäraja ruuhkautuukin vainoa pakenevista venäläisistä.