Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 27.9.2022 Italian vaaleista varoitus Euroopalle

Italia on saamassa maan historian ensimmäisen naispääministerin ja samalla ensimmäisen äärioikeistojohtajan sitten toisen maailmansodan. Giorgia Melonin johtaman Italian veljet -puolueen juuret ovat jälkifasismissa, vaikka Meloni on pyrkinyt häivyttämään fasistisia tunnuksia matkalla salonkikelpoisuuteen.

Alustavan tuloksen mukaan vaalit antavat pohjan laitaoikeistolaiselle hallitukselle, jossa Melonin puolue saanee rinnalleen Matteo Salvinin La Legan ja Silvio Berlusconin Forza Italian. Koalitiota yhdistää konservatiivisen arvopohjan lisäksi ainakin jyrkän kielteinen suhtautuminen laittomaan siirtolaisuuteen, mutta suhteessa sekä EU:hun että Venäjään on eroja.

Vaikka vaalitulos on dramaattinen, sen seuraukset eivät sitä välttämättä ole. Italian perustuslailliset ja vallanjakoon liittyvät rakenteet ovat pitkäikäisempiä ja lujempaa tekoa kuin esimerkiksi Unkarissa. Toisaalta hallitusten lyhytikäisyys ja koalitioiden epävakaus on sisäänrakennettu maan poliittiseen kulttuuriin. Arki koittaa Italian veljillekin nopeasti juhlien jälkeen.

Pelko ruokkii pimeitä voimia.

Populistinen perussanoma, jossa esimerkiksi yhtä aikaa alennetaan veroja ja nostetaan etuuksia, kohtaa raskaasti velkaantuneen kansantalouden realiteetit. Hallitusvastuu on Italiassakin palauttanut maan pinnalle aiempia populistisuosikkeja, kuten Viiden tähden liikkeen. Äänestäjille Italian veljien suurin ansio saattoi piillä siinä, että kaikkia muita puolueita oli jo kokeiltu.

Erityisesti EU:n suuntaan Melonin uho taittunee pikaisesti, sillä unioni on kannatellut juuri Italiaa avokätisesti velkakriiseissä ja sittemmin koronakriisissä.

Koko läntisen Euroopan vakauden näkökulmasta huojentavaa on se, että oikeistokolmikosta juuri Meloni on selvimmin tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja tukenut pakotepolitiikkaa. Tämä on hyvää tuuria, sillä laitaoikeiston suhde Venäjään vaihtelee laidasta laitaan ympäri Eurooppaa.

Italian vaalit antavatkin varoittavan esimerkin. Liberaaliin demokratiaan liittyvä ihmisarvon ja moniarvoisuuden kunnioitus on lunastettava vaali vaalilta yhä uudelleen. Erityisen tärkeää noiden arvojen vaaliminen on juuri nyt, kun niitä haastetaan aseellisesti.

Fasismin sanoma on saanut Italiassa lisäpontta tavallisten kansalaisten taloudellisesta hädästä, jota elinkustannusten ja erityisesti energian hinnan nousu lietsoo. Surkea äänestysaktiivisuus ilmentää kyynisyyttä, joka hyödyttää populisteja. Kaikissa läntisen Euroopan maissa Suomi mukaan lukien tulisi ottaa vakavasti kansalaisten toimeentulohuolet kriisitalven lähestyessä. Kaikki on pidettävä kaikin keinoin mukana yhteisessä hyvässä, sillä pelko ja epätoivo ruokkivat pimeitä poliittisia voimia.