Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Parlamentista Anu Vehviläinen Anu Vehviläinen asevelvollisten venäläismiesten turvapaikkahakemuksista: "Asia voi ajankohtaistua nopeastikin"

Sodalle Ukrainassa ei näy loppua. Venäjän kannalta huonosti menneet sotatoimet kiihdyttävät tilannetta Venäjällä. Viime viikolla Vladimir Putin julisti osittaisen liikekannallepanon. Nyt seuraamme sekavasti käynnistynyttä värväysoperaatiota eri uutisvälineistä.

Suomella on Venäjän kanssa 1 340 kilometriä yhteistä rajaa. Juuri nyt meidän tulee olla valppaina siinä, mitä Venäjällä tapahtuu ja mitä vaikutuksia Venäjän toimilla voi olla Suomeen. Olemme etuvartiossa. Kaikkeen pitää varautua.

Viisumitiukennukset on saatava pikaisesti voimaan. On tarkkaan harkittava ne syyt, joilla tässä tilanteessa sallitaan venäläisten pääsy Suomeen.

Emme voi hetkeksikään unohtaa, että Venäjä käy brutaalia hyökkäyssotaa, kiduttaa ja raiskaa siviilejä Ukrainassa. On parempi toimia tiukemman kuin löysemmän viisumilinjan mukaan. Tämä sota ei ole vain Putinin vaan Venäjän.

Rajavartiolaitoksen mukaan aitaa pitäisi rakentaa 130–260 kilometrin matkalle.

Euroopan unioni on ollut kyvytön löytämään yhteistä tiukkaa viisumilinjaa. On hyvä huomata, että mitä etäämmälle Venäjästä mennään, sitä vähemmän viisumikysymykset EU-maiden kansalaisia ja politiikkoja kiinnostavat.

Oma kysymyksensä on, miten Suomi suhtautuu armeijaa ja Ukrainan sotaa pakeneviin venäläismiehiin, jos he hakevat Suomesta turvapaikkaa.

Suomella ei ole yleistä velvoitetta myöntää heille turvapaikkaa. Asia voi ajankohtaistua nopeastikin, jos Venäjä asettaa sotaa vältteleville maastapoistumiskiellon.

Eduskunta hyväksyi kesällä rajalain muutoksen. Se antaa mahdollisuuden sulkea rajanylityspaikkojamme ja keskittää turvapaikan hakemisen yhteen fyysiseen paikkaan.

Lain muutoksella Suomi varautui tilanteeseen, että rajanylityspaikoille tulisi suuressa määrin laittomia maahantulijoita.

Jo viime keväänä keskusteltiin raja-aidan rakentamisesta itärajalle estämään mahdollista laitonta maahantuloa. Tällä viikolla asiaan otti kantaa Rajavartiolaitoksen päällikkö Pasi Kostamovaara. Rajavartiolaitoksen mukaan aitaa pitäisi rakentaa 130–260 kilometrin matkalle.

Aidan tarve on siinä, että se vähentäisi riippumattomuuttamme Venäjän rajavalvonnasta. Vuosikymmenien ajan itäraja piti Suomen ja Venäjän viranomaisten yhteistoimin. Nyt ja lähivuosina on turvallisempi luottaa Suomen omiin toimiin.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Joensuusta.