Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 29.9.2022 Uppoava Venäjä uhkaa koko Eurooppaa

Vladimir Putinin julistama osittainen liikekannallepano ja ydinaseuho nostivat Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa uudelle tasolle. Samalla Putin linjasi Venäjän käyvän sotaa ei niinkään Ukrainaa vaan länttä vastaan. Kuin lähtölaukauksena jälkimmäiselle Itämeren Nord Stream -kaasuputkissa havaittiin alkuviikosta kaksi räjähdysten aiheuttamaa vuotoa. On äärimmäisen epätodennäköistä, että iskujen takana olisi joku muu taho kuin Venäjä, jolla on sekä kyky että motiivi sabotaaseihin.

Tuhotyö on käytännössä päätepiste Nord Streamin kautta kulkeneelle kaasuvirralle. Putinin lähtö siltojen polttamisen tielle kielii syvästä epätoivosta. Vaaran viikkoja ja kuukausia eletään nyt paitsi Ukrainassa, myös koko Euroopassa. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola luonnehti Savon Sanomille (28.9.), että avannossa riuhtova Venäjä pyrkii hapuilemaan muita mukaansa.

Venäjällä on sekä kyky että motiivi sabotaaseihin.

Jos ja kun Putin tähtää pelotevaikutukseen, se on osattava käsitellä oikein. Ei ole väärin pelätä, kun siihen on aidosti syytä, mutta tunne on kanavoitava harkittuun ja määrätietoiseen toimintaan.

Itämeren tapahtumat osoittavat, että energiaan liittyvä ja muu kriittinen infrastruktuuri länsimaissa voi olla haavoittuvaa vihamieliselle vaikuttamiselle. Aiheesta on keskusteltu julkisuudessa toistaiseksi vähän osin ymmärrettävistäkin syistä. Varautumisen yksityiskohtia ei pidä paljastaa viholliselle, ja toisaalta uhkakuvilla ei haluta antaa sytykkeitä tekoihin. On kuitenkin oltava rehellinen. Venäjällä on kyky ja motiivi ikävyyksien aiheuttamiseen riippumatta esimerkiksi Suomessa käytävästä keskustelusta. Vaikka sota on sen kannalta katastrofi, Venäjä on ollut provokaatioissaan aina askelen edellä länttä ja Suomenkin lainsäädäntöä.

Myös tapahtumia itärajalla on pohdittava Nord Streamin avaamasta näkökulmasta, eikä tässä pohdinnassa ole enää varaa haihatteluun. Liikekannallepanon julistamisen jälkeen kymmenet tuhannet venäläiset ovat tulleet rajan yli Suomeen. Venäjä ei ole toistaiseksi pysäyttänyt asepalvelusikäisiä miehiä omalla puolellaan rajaa, vaikka on tehnyt niin esimerkiksi Georgian suunnalla. Suojelupoliisin mukaan maahantulijat eivät muodosta uhkaa. Meneekö Supo takuuseen, ettei tuhansien joukossa ole vieraan vallan agentteja?

Aaltola muistuttaa, että turistiviisumit ovat poutasään ilmiö, kun taas nykytilanteessa asevelvollisten liikkuminen niiden avulla on hyvin epäilyttävää. Aaltolan mukaan raja on saatava kontrolliin, sillä se on valtion perustehtävä. Näkemykseen on helppo yhtyä.