Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 30.9.2022 Ensi talvena on varauduttava kaikkeen

Valalaulun sanat "Ollos huoleton, poikas valveil' on" koskettavat alkavana talvena koko suomalaista yhteiskuntaa. Huolettomuuden aika tosin on ohi, mutta sitäkin enemmän valveillaoloa vaaditaan niin poliitikoilta, viranomaisilta kuin kansalaisiltakin.

Valalaulun mukaista uskonvahvistusta tarjottiin torstaina kolmessa tiedotustilaisuudessa, joista jokainen kytkeytyi Suomen sisäisen turvallisuuden varmistamiseen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi, että venäläisten turistiviisumeja koskevat tiukennetut rajoitukset astuvat voimaan heti perjantain vastaisena yönä puolenyön jälkeen. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Venäjälle julistettu osittainen liikekannallepano, asevelvollisten maastapako, Nord Stream -iskut ja kasvava poliittinen paine yhdessä lopettivat viimein hallituksen vitkuttelun asiassa.

Riskejä voidaan pienentää.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari arvioi kansallisen turvallisuuden katsauksen julkistuksen yhteydessä, että putkivuodot ovat klassinen esimerkki valtiollisen vaikuttamisen pelikirjasta.

Myös Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuu kohonnut vaikuttamisen uhka, mutta lamauttavan iskun riskiä ei pidetä lähitulevaisuudessa todennäköisenä. Pelttari myös tähdensi, että viisumien rajoittaminen parantaa Suomen turvallisuutta, eikä Supo ole missään vaiheessa vastustanut tätä. Supo luonnollisesti seuraa sekä rajaliikennettä että muuta potentiaalista tiedustelutoimintaa.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi hallituksen varautumisen ministerityöryhmän kokouksen annista. Saarikon mukaan Baltiasta kaasua Suomeen tuovan Baltic Connector -putken turvallisuutta on vahvistettu.

Kaikille hallinnonaloille ja kunnille on annettu määräys tehostaa varautumista välttämättömän infrastruktuurin kannalta. Valmisteilla on myös tarkennettu tärkeysjärjestys, jonka mukaan mahdollisten hallittujen sähkökatkojen toteutus etenisi. Yhteiskunnan kriittisimpien toimintojen kuten sairaaloiden turvaamisen ohella huomiota on kiinnitettävä esimerkiksi kotihoidon erityisryhmiin.

Varautuminen ei koskaan ole aukotonta, mutta järkevästi toimien riskejä voidaan pienentää. Arvokas rauhoittava viesti on sekin, että valtionjohto on tilanteen päällä eikä vain reagoi jokaiseen yllätykseen jälkijättöisesti.

Ensi talvena pätee sanonta, jonka mukaan varmaa on vain epävarmuus. Se testaa sekä yhteiskunnan rakenteiden että yksilöiden resilienssiä eli sietokykyä. Sitä on jokaisen mahdollista osaltaan vahvistaa, mutta kokonaan yksilöiden varaan sitä ei voi jättää. Vakavammissa katkoksissa on koko yhteiskunnan vastuulla varmistaa, ettei kenenkään elämä vaarannu.