Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 4.10.2022 Oman alueen etua jatkuvasti etsien ja edistäen

Merkkivuodet antavat usein hyvän syyn muisteluun. Savon Sanomien koko 115 vuoden taival on kuitenkin niin pitkä ja monivaiheinen, että Lentävän kalakukon sanoin Mittee mahtu reissuun, vaikee on vannoo, vaikee on vannoo. Helpompi on katsoa muutaman vuoden päähän historiaan, joka sekin pitää sisällään paljon muutoksia, joista usein yhdistää sana digitaalisuus.

Sosiaalisen median eri alustojen puristuksessa uudistumisen pakko on monipuolistanut sanomalehden sanomisen tapoja. Pelkkä paperilehti ei enää riitä. Ulkomaisesta ja kotimaisesta uutisvirrasta on pitänyt opetella poimimaan savolaisittain mielenkiintoisimmat aiheet digitaalisilla alustoilla nopeasti julkaistaviksi ja sitten vielä parhaat palat lehteen painettaviksi. Oman levikkialueen uutisaiheiden perusteellisen journalistisen käsittelyn merkitys on avautunut entistä selkeämmin. Muistissa on pysynyt vanha pyrkimys, että Savon Sanomat kertoo oman alueensa asiat parhaiten.

Ilman lukijoitaan Savon Sanomat olisi pelkkä sanapari vailla sisältöä.

On ollut myös välttämätöntä tiedostaa, että ilman lukijoitaan Savon Sanomat olisi pelkkä sanapari vailla sisältöä. Vuorovaikutus lehden lukijoiden kanssa luo päivästä toiseen mainiota mediasisältöä. Ihmiset antavat aiheita, he ottavat kantaa ja jakavat sisältöjä eri kanavissa. Lehti antaa tilaa lukijoiden toiveille, huolille ja tarpeille.

Nähdyn ja koetun tiedonvälityksen myllerryksen keskellä Savon Sanomien kuten muidenkin poliittisiin puolueisiin sitoutumattomien sanomalehtien on ollut pakko tarkastella omia tekemisiään sen kirkastamiseksi, mikä on lehden tehtävä. Lopputulos on ollut tuttu ja turvallinen. Edelleen Savon Sanomat etsii sinnikkäästi oman levikkialueen etua, maakunnan etua, ja pyrkii sitä myös edistämään. Sellaiseksi lehti on aikanaan perustettukin.

Levikkialueen tai maakunnan etu ei toki ole yksiselitteinen asia. Vaikka pääkirjoituksissa Savon Sanomat määrittelee omia kantojaan erilaisiin asioihin, samalla lehti tarjoaa alustan ilmaista toisenlaisia mielipiteitä. Nopeasti muuttuvassa maailmassa on viisasta varoa yksiin totuuksiin ripustautumista.

Savon Sanomat yhä katsoo, että oman alueen puolestapuhujana ei pärjää hampaaton myötäjuoksija, vaan päätöksentekijöitä niin paikallisella, maakunnallisella kuin valtakunnallisella tasolla on tohdittava ottaa lujasti kiinni huonoista päätöksistä ja laiminlyönneistä. Se työ jatkuu, lukijoiden tuella.