Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussi Murtasaaren kolumni Digijätin vaikeneminen ei helpota yhteisönormien ymmärtämistä

Savon Sanomissa on kuunneltu Facebookin hiljaisuutta kymmenen kuukautta. Sen verran on aikaa siitä, kun palvelu alkoi rajoittaa julkaisujemme näkyvyyttä alustallaan.

Panna on seurausta siitä, kun linkitimme Fingerpori-sarjakuvan Facebook-sivuillemme viime joulukuussa. Pertti Jarlan tekemässä sarjakuvassa näkyy Hitler, jolla on hihassaan hakaristi. Stripin vitsi liittyy kuitenkin Uber-kyytipalvelun ja Saksan kansallislaulusta löytyvän Über alles -sanonnan rinnastukseen. Hitler kehottaa sarjakuvassa alaistaan ottamaan "Über alles". Voit katsoa pilapiirroksen alla olevan linkin takaa.

Fingerpori 3.12.2021

Facebookiin Jarlan huumori ei uponnut. Sarjakuva rikkoi alustan yhteisönormeja, koska siinä esiintyi vaarallinen henkilö.

Savon Sanomat ei ole ainoa taho, joka on ollut hämmennyksissä Facebookin mielivaltaisilta vaikuttavista rajoituskäytännöistä. Esimerkiksi palvelun suosituilla lastentarvikkeita kauppaavilla kirpputoreilla myyjät törmäävät tiukkoihin siveyssääntöihin, jos yrittävät myydä rintapumppuja.

Psoriasisliitossa yllätyttiin muutama vuosi sitten, kun Facebook sulki liiton sivut Psoriasis ei tartu vedessäkään -kampanjan yhteydessä. Liitto oli ladannut sivujensa kansikuvaksi naisuimarin punainen uimapuku yllään.

Nämä ovat vain pari esimerkkiä siitä sankasta joukosta, joista media on vuosien varrella kertonut. Tapauksissa ei ole kysymys vihapuheesta, rasismista, väkivallasta tai muusta öyhötyksestä, joista sietääkin saada pannaa. Facebookin yhteisönormit ovat alkaneet yhä enemmän rajoittaa asioita, jotka alustan käyttäjät mieltävät kuuluvan osaksi normaalia elämää.

Ja tämä onkin sosiaalisen median käytön kannalta iso kysymys.

Suurimmat somealustat ovat yhdysvaltalaisia. Hassua on se, että nyt niiden kautta nettiä aletaan suitsia amerikkalaisen tiukkapipoisen moraali- ja siveyskäsityksen perusteella. Vaikutus on maailmanlaajuinen, koska kaikkihan näitä palveluja käyttävät.

Median kannalta tilanteen hankalaksi tekee se, että esimerkiksi Savon Sanomien tapauksessa Facebookin toiminta vaikuttaa hyvin sattumanvaraiselta. Se on ongelmallista sananvapauden kannalta. Tähän voisi toki todeta, että jättäkää Facebook, mutta Savon Sanomienkin on oltava niissä kanavissa mukana, missä ihmisetkin ovat.

Toki olen sitäkin miettinyt, pitäisikö meidän tuntea nykyistä paremmin hyödyntämiemme sosiaalisten medioiden alustojen säännöt. Varmasti pitäisi. Luulen, että aika moni meistä toimii palveluissa pinnallisten taitojen ja tietojen varassa.

Siltikin esimerkiksi Savon Sanomien tapauksessa asian merkitys kietoutuu enemmän sanan- ja ilmaisunvapauteen liittyväksi kysymykseksi.

Miksi te Facebookissa ette osaa tulkita yksittäisen pilapiirroksen asiayhteyksiä? Muun muassa tätä asiaa olisin halunnut Facebookin moderaattoreilta kysyä. Ja olenkin palautekanavia pitkin laittanut kyselyjä. Vastausta en ole saanut kymmenessä kuukaudessa. On häiritsevää, kun ei voi jutella oikean ihmisen kanssa kokemastaan epäkohdasta.

Vaikeneva digijätti ei helpota ymmärtämään sen asettamia yhteisönormeja.