Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 11.10.2022 Sota koko länttä vastaan on otettava todesta

Maanantaiset Venäjän ohjusiskut siviilikohteisiin eri puolille Ukrainaa kertovat, millaista sotaa maa käy julmuudestaan kuuluisan uuden komentajan Sergei Surovikinin johdolla. Presidentti Vladimir Putin ilmoitti, että iskut olivat vastaus Ukrainan terroristiseen toimintaan, joihin kuuluu Kertshinsalmen sillan räjäytys. Terrorismista Ukrainaa haukkuva Putin osoittaa teoillaan todeksi sen, mitä hän sanoi Yhdysvaltojen presidentille Joe Bidenille puolitoista vuotta sitten: Joka toista haukkuu, itse on.

Venäjä pitää Krimin niemimaata omanaan, vaikka todellisuudessa se on osa Ukrainaa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) huomautti siviilikohteiden pommittamisen täyttävän sotarikoksen tunnusmerkit. Aamuruuhkan aikaan tehdyt raukkamaiset iskut todistavat Venäjän sotilaallista kyvyttömyyttä.

On varauduttava myös iskujen seurauksista selviämiseen.

Putin on puhunut valtakautensa eri vaiheissa varsin avoimesti siitä, mitä tuleman pitää. Häntä ei kuitenkaan otettu todesta, koska yliampuvilta kuulostaneet puheet olivat kuin eri todellisuudesta. Järjettömillä toimillaan Putin vetää länsimaita omaan todellisuuteensa, sillä Venäjä näyttää todella asemoivan itsensä sotaan koko länttä vastaan. Niinhän Putin julisti muun muassa liikekannallepanoa koskevassa puheessaan syyskuun loppupuolella.

Maanantai Tanskalle kuuluvalla Bornholmin saarella menivät sähköt poikki merikaapelivaurion vuoksi. Vaikka viranomaiset arvioivatkin, että kyse voi olla normaalista sähkökatkosta, tapahtuma osoitti jälleen kerran haavoittuvuuden, jollaisia Venäjä voi olla valmis hyödyntämään.

Presidentti Sauli Niinistö totesi vierailullaan Norjassa, miten räjähdykset Itämerellä muistuttavat kriisin kärjistymisen erilaisista tavoista ja kehotti varautumaan vaarallisiin skenaarioihin.

Kuten Niinistö totesi, iskun tekijän on kovin helppo löytää ennalta-arvaamaton kohde siihen nähden, että puolustajan täytyy yrittää löytää mahdolliset iskukohteet ja suojata niitä. Siksi on varauduttava myös iskujen seurauksista selviämiseen.

Maanantaiset iskut siviilikohteisiin osoittavat vastaansanomattomasti sen, että Venäjä on valmis epätoivoisiin tekoihin voittaakseen sodan tai rakentaakseen perääntymistien, joka olisi mahdollista esitellä venäläisille edes pienenä voittona. Venäjän sota kaikkia länsimaita vastaan merkitseekin, että Ukrainaa on tuettava yhä määrätietoisemmin ja runsaskätisemmin.