Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieraana Vähemmistöjen vainot alkavat pienesti, mutta pahenevat helposti

Olemme kumppanini kanssa viime aikoina törmänneet yhä useammin huolestuttavat mittasuhteet saavuttaneeseen Suomessa asuvien venäläisten syrjintään.

Venäläisiä tai venäläistaustaisia ihmisiä rangaistaan nyt Suomessa kollektiivisesti Vladimir Putinin hyökkäyksestä Ukrainaan. Tilanne on hämmentävä ja pelottava, sellainen, jota en ajatellut joutuvani elämäni aikana todistamaan tai kokemaan.

Suomessa toimivien venäläisten yrittäjien toimintaa on alettu vaikeuttaa yhä useammin eri tavoin, vaikka heillä ei olisi mitään tekemistä Putinin hallinnon kanssa. Tunnemme venäläistä alkuperää olevan, Suomessa pysyvästi asuvan ja työskentelevän naisen, jonka on rahoittanut isänsä syöpähoitoja Venäjällä. Tämä ei enää onnistu, koska venäläiset eivät enää voi enää tehdä sähköisiä rahansiirtoja. He eivät myöskään enää saa viedä Suomessa ansaitsemiaan euroja Venäjälle.

Moni suomenvenäläinen perhe ei enää uskalla matkustaa rajan yli.

Eräs venäläistaustainen yrittäjä kertoi, että suomalaiset tilintarkastajat ovat äkkiä kieltäytyneet tarkistamasta hänen yrityksensä tilejä. Huhujen mukaan suomalaiset tilintarkastajat suunnittelisivat jopa yhteistä päätöstä siitä, etteivät ne enää tarkistaisi venäläisten omistamien yritysten tilejä. Tämä tekisi venäläisomisteisten yhtiöiden toiminnasta Suomessa käytännössä mahdotonta. Venäläisten yrittäjien on ilmeisesti ollut toisinaan jo vaikea saada myöskään putki- tai sähkömiesten palveluja.

Moni suomenvenäläinen perhe ei enää uskalla matkustaa rajan yli tapaamaan vanhempiaan tai muita sukulaisiaan. He pelkäävät, ettei heidän enää annettaisi palata kotiinsa, Suomen puolelle, jos he kerran poistuvat täältä.

Monia venäläisten omistamia tai Venäjään jollakin tavalla liittyviä yrityksiä on alettu boikotoida. Yksi sympaattinen hotelli menetti venäläiset asiakkaansa viisumikiellon takia samalla kun suomalaiset asiakkaat ovat vähentyneet. Jos hotelli kaatuu, myös sen suomalaiset työntekijät menettävät toimeentulonsa. Erään Teboilin kylmäaseman boikotti ajoi sen vieressä olleen ravintolan ja muut samassa tilassa olleet yritykset konkurssiin. Ravintolalla ei ollut mitään tekemistä Teboilin kanssa ja sen omistaja oli itse asiassa ukrainalainen eikä venäläinen, samoin kuin osa hänen työntekijöistään.

Kollektiivinen rangaistus tai seuraamus, joka määrätään jollekin ryhmälle esimerkiksi kansalaisuuden tai kielen tai etnisen taustan perusteella, vaikka henkilö itse ei ole syyllistynyt mihinkään, on kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa ja kansainvälisessä lainsäädännössä yksiselitteisesti kielletty.

Kollektiivisen syrjinnän kielto on niin vahva, koska sillä on vankat historialliset syynsä. Ihmisillä on kammottava taipumus käynnistää nopeasti pahenevia ajojahteja hiukan toisenlaisia ihmisiä vastaan. Se, mitä Suomessa nyt tapahtuu, ei enää näytä kovin toisenlaiselta kuin se, miten inkvisition hallitsema Espanja aikoinaan aloitti juutalaisten yrittäjien karkottamisen. Myös natsit aloittivat juutalaisten omistamien yrityksien tuhoamisen erilaisilla suhteellisen pienillä toimenpiteillä.

Jos emme ota oppia menneestä ja tee nyt toisin, emme voi etukäteen tietää miten pahaksi tilanne voi lähitulevaisuudessa vielä mennä.

Kirjoittaja on Into Kustantamon toimitusjohtaja ja kirjailija.