Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 3.11.2022 Kehyksiin sopii nojata, ei kahliutua

Valtiovarainministeriön työryhmän raportti julkisen talouden ohjauksen kehittämiseksi tuli julki keskiviikkona. Raportti tukistaa poliitikkoja. Työryhmän mielestä julkisen talouden ohjauskehikon uskottavuus on rapautunut. Tottahan se on. Kun kehyksistä on kerran tingitty, kynnyksen ylittäminen on seuraavalla kerralla helpompaa, ellei sitä tietoisesti tehdä yhtä vaikeaksi kuin ennen.

Kynnystä on siis korjattava. Korjaustyössä on vain muistettava, miten koronapandemian vaikutukset ja vaikutusten pelko pakottivat reagoimaan voimakkaasti. Samoin Venäjän hyökkäyssodan vuoksi Suomen oli pakko ryhtyä toimiin, jotka lisäsivät julkisen talouden epätasapainoa.

Julkisessa taloudessa ei ole mahdollista sitoa peräsintä.

Suuret kriisit osoittavat, miten joskus eteen tulee asioita, joihin ei voi Suomessa vaikuttaa. On vain reagoitava. Sen vuoksi julkisessa taloudessa ei ole mahdollista sitoa peräsintä, jos kohta ei siitä voi irtikään päästää. Myrskyssä tai vastatuulessa eteenpäin päästäkseen on luovittava, etsittävä väyliä edetä kohti alkuperäistä päämäärää.

Juuri alkuperäisen päämäärän pitäminen kirkkaana mielessä kaikissa toimissa lienee ollut ministeriön työryhmän idea. Julkisen talouden kestävyys on hyvinvointivaltion ylläpitämisen edellytys ja ehto pitkällä aikavälillä.

On siis tärkeää, mitä hallitusohjelmassa on sovittu, mutta sitäkin tärkeämpää on pääministerin ja valtiovarainministerin yhteistyö, kuten työryhmän kuulemat asiantuntijat raportin liitteessä osuvasti muistuttavat. Raportin ajoitus onkin sen vuoksi mitä mainioin. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ovat viime päivinä sanailleet julkisuuden kautta niin sanotusta arvonnousuverosta. Asiasta on aikaisemmin vallinnut yksimielisyys, mutta nyt Saarikko katsoo, että vero vaarantaisi Suomelle tärkeät investoinnit ja veron tuotto jäisi vähäiseksi. Pääministeri puolestaan pitää kiinni sovitusta.

Arvonnousuveron idea on verottaa Suomessa kertyneen omaisuuden myyntivoitot Suomessa, vaikka myyjä asuisi kaupantekohetkellä ulkomailla. Veron perustelu on pätevä, mutta kuten lainsäädännön arviointineuvostokin katsoo, lain valmistelussa on ollut puutteita. Kansliapäällikkö Juha Majanen selittää epäonnistumisia muun muassa erityisavustajien liiallisilla vaikuttamispyrkimyksillä.

Pienestä asiasta syntynyt kiista paljastaa, että finanssipolitiikan varsinainen päämäärä on vaarassa unohtua, kun katseet ovat kevään eduskuntavaaleissa, vaikka niiden pitäisi olla kauempana.