Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 4.11.2022 Itä-Suomen suurin uhka on pula ihmisistä

Tilannekuva on nyt päivitetty, voidaan sanoa Itä-Suomi Unioni ry:n järjestämän torstaisen seminaaripäivän jälkeen. Kuopioon kokoontuneet Itä-Suomelle myönteiset vaikuttajat ruotivat energia-asioita, turvallisuutta, taloutta, politiikkaa ja kehittämistä katsellen paitsi talven yli ensi kevääseen myös paljon kauemmaksi.

Vaikka mitään suuria uusia oivalluksia ei ilmaantunut, tuskin niitä kukaan odottikaan. Tärkeämpää oli aistia, että suureen saliin kokoontunut joukko kuuluu samaan viiteryhmään, itäsuomalaisiin.

Pohjois-Karjalaan ei ole aihetta perustaa varuskuntaa uudelleen.

Puolustuvoimien huipulta kuultiin vanha viesti: turvallisuus on toimivan yhteiskunnan perusta. Lausahduksella on nyt erityistä sisältöä. Lyhyellä tähtäimellä Venäjän hyökkäyssodalla Ukrainaan on heijastusvaikutuksia Itä-Suomen kaikkiin kuuteen maakuntaan, kun matkailijoiden virta on padottu, puukuljetukset on lopetettu ja Saimaan kanava on suljettu.

Huolta tuo se, että ei ole varmuutta, löytyykö kotimaista puuta poltettavaksi. Hakkuutähdekasoista ei ole kirjanpitoa, jotta tiedettäisiin paljonko niitä on. Sahaamisen näkymä on sumea, joten ei ole tietoa, minkä verran sahanpurua ja muita sahateollisuuden sivutuotteita on käytettävissä lämmöntuotantoon. Hinnat nousevat voimakkaasti, mitä kuitenkin sähköntuotannosta saatavat voitot kompensoivat.

Talouden vaikuttajien puheet paljastivat, että asenteista Itä-Suomen nousu ei jää kiinni, koska "kaikki asiat ovat omissa käsissä". Sekin tuli selväksi, että vähäväkisten maakuntien ei pidä kiistellä keskenään luullen, että kehittäminen on nollasummapeliä, jossa toisen voitto on toisen tappio. Yksituumaisuus on iso kehitysvoima.

Pitemmällä tähtäimellä aluepolitiikka on yhä enemmän myös turvallisuuspolitiikkaa ja myös päinvastoin. Ongelmallista on, että Itä-Suomen kuuden maakunnan pinta-ala on kolmannes Suomesta, mutta asukasmäärä vain kuudesosa.

Monessa puheenvuorossa ja käytäväpuheissa tulikin ilmi, että elämisen edellytysten turvaamisen haasteet Itä-Suomessa kietoutuvat lopulta useimmiten juuri väestön vähyyteen. Pohjois-Karjalaan ei ole aihetta perustaa varuskuntaa uudelleen, kun varusmiesten koulutuspaikkoja on tarpeeksi muutoinkin. Jos lapsia on yhä vähemmän, koulutuspaikkojen lisäämiseltä katoaa pohjaa pois. Onkin turvauduttava laaja-alaisesti työperäisen maahanmuuton edistämiseen, maahanmuuttajien kouluttamiseen ja kotouttamiseen.