Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 8.11.2022 Vanha puhe kasakasta on tätä päivää

Presidentti Sauli Niinistö korosti maanantaina malttia monin tavoin avajaispuheessaan 242. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa. Sanat oli suunnattu tietysti ensisijaisesti kurssilaisille, mutta yhtä lailla ne kelpaavat muillekin suomalaisille. Tärkein viesti oli yksinkertainen. Liian synkkiä uhkakuvia ei pidä maalailla. Uhkia ja riskejä on viisasta kartoittaa, jotta niihin voidaan varautua. Epävarmuutta ei siis pidä lietsoa, koska se jos mikä lisää turvattomuuden tunnetta ja pelaa vastustajiemme pussiin.

Itsekritiikkiä presidentti ei halua suitsia, mutta muistuttaa, ettei sekään saa olla itsetarkoituksellista vaan työkalu sen selvittämiseksi, voitaisiinko nyt tehdä jotakin paremmin kuin ennen turvallisuuden lisäämiseksi ja takaamiseksi.

Innokkaimmat olivat menossa Natoon pää kolmantena jalkana.

Puheen kiinnostavin kohta oli, kun presidentti totesi, että on "viipymättä laitettava tiukasti kiinni kaikki sellainen, mikä kenties vielä on löyhällä". Hän ei suoraan sanonut, onko mikään erityisen löyhällä. Ehkä presidentillä olikin vain tarkoitus muistuttaa kahdeksan vuoden takaisesta 211. valtakunnallisen maanpuolustuskurssin puheesta, jossa Niinistö lainasi venäläistä sananlaskua ”kazak berjot što ploha ležit” eli ”kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”.

Kahdeksan vuoden takaisen puheen sisällössä on kiinnostavia yhteyksiä tähän päivään. Tuolloin Niinistö nimittäin huomautti, miten kiihkeät ja kärsimättömät mielet kuvaavat maltin helposti pelkuruudeksi tai vastuun väistöksi. Silloinhan innokkaimmat olivat menossa Natoon pää kolmantena jalkana, mutta heidän pettymyksekseen Niinistö puhui vain tiiviistä kiinnittäytymisestä kansainväliseen yhteistyöhön ja kumppanuuksiin, toki myös Naton kanssa.

Nyt Nato-jäsenyyshakemus on sisässä ja odottaa vielä Unkarin ja Turkin hyväksyntää. Silti, siis kesken liittymisprosessin, vikkelimmät ovat ilmoittaneet näkemyksiään siitä, millainen Nato-maa Suomesta pitäisi tulla tai millainen ei pitäisi tulla. Niinistö kehottaa tässäkin asiassa malttiin. Presidentin oli tärkeää tähdentää vielä erikseen, ettei Suomella ole minkäänlaisia aikeita tuoda ydinaseita maaperälleen. Asenne vertautuu Ponssen perustajan Einari Vidgrénin mainioon liikemiesneuvoon, jonka mukaan kuskilla ei saa olla kiireempi kuin hevosella.

Kahdeksan vuotta sitten Niinistö totesi myös, että "puolustustahtoa meillä suomalaisilla kyllä on, mutta kysymys kuuluu nyt, riittääkö meillä rahaa". Kysymys on nyt vielä ajankohtaisempi kuin silloin.