Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 10.11.2022 Vaalinkieltäjät uhkaavat demokratiaa

Yhdysvaltojen välivaalit aiheuttavat sydämentykytyksiä kautta maailman, sillä suurvallan koko poliittinen järjestelmä näyttää saavan säröjä, jotka ulottuvat liittovaltion instituutioiden sydämeen saakka. Keskiviikkoisten tietojen mukaan valituksi on tulossa yli sata sellaista republikaaniehdokasta, jotka ovat kiistäneet vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen. Heitä näyttää tulevan valituksi niin senaattiin kuin edustajainhuoneeseen sekä keskeisiin osavaltiotason virkoihin.

Vaalinkieltäjien pelätään murentavan demokratiaa päästessään vaaleista vastuullisiksi. Niin epäilemättä käy, jos he noudattavat tehtävissään vaalienalusjulistustaan, jonka mukaan vaaleissa on vain kaksi vaihtoehtoa: joko republikaanit voittavat tai demokraatit huijaavat.

Asetelma on otollinen vaalituloksen kieltämiselle.

Keskiviikkona alkoi jo näyttää, että asetelma on otollinen vaalituloksen kieltämiselle. Vaikka republikaanit näyttävätkin voittavan edustajainhuoneen enemmistön, mitää murskavoittoa ei ole luvassa. Ennusteiden mukaan senaatin paikoissa demokraatit näyttivät olevan jotakuinkin tasoissa republikaanien kanssa, mutta vain siinä tapauksessa, että heidän leiriinsä lasketaan kaksi sitoutumatonta senaattoria, jotka yleensä äänestävät demokraattien tavoin. Voi jopa olla, että senaatin enemmistön kohtalo ratkaistaan Georgiassa vasta 6. joulukuuta toisella vaalikierroksella. Niin käy, jos kumpikaan pääehdokkaista ei saa yli 50 prosenttia äänistä.

Välivaalien vaalinkieltäjien lisäksi amerikkalaista demokratiaa uhkaa sekin, että kahden vuoden kuluttua järjestettävissä presidentinvaaleissa tehtävää havittelee mahdollisesti ex-presidentti Donald Trump, 76, tuo vaalinkieltäjistä suurin. Uutista hänen ehdokkuudestaan odotetaan ensi tiistaina.

Jos Trump ilmoittautuu ehdolle, hän saattaa myös päästä republikaanien ehdokkaaksi. Silloin presidenttiyden uusiminen on lähellä, sillä demokraateilla ei näytä olevan valovoimaista tehtävän tavoittelijaa. Pian 80 vuotta täyttävä Joe Biden tuskin uutta kautta tavoittelee, kun hän sekoittaa jo nyt Ukrainan sodan Irakin sotaan ja oman poikansa aivosyöpäkuoleman sankarikuolemaan Irakin sodassa.

Miten tähän on tultu? Osaselityksen tarjoaa Venäjä, joka haluaa tuhota demokratian Yhdysvalloissa. Presidentti Vladimir Putinin lähipiiriläinen Jevgeni Prigozhin tunnusti uutistoimisto Bloombergille, että Venäjä on sekaantunut Yhdysvaltojen vaaleihin ja sekaantuu parhaillaan ja myös tulevaisuudessa (Savon Sanomat 7.11.).