Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 16.11.2022 Lukashenka uhittelee vahingokseen

Valko-Venäjän itsevaltainen johtaja Aljaksandr Lukashenka uhkaa kansallistaa suomalaisyritykset, jotka yrittävät myydä toimintansa ja poistua Valko-Venäjältä (Ilta-Sanomat 15.11.).

Yksi Lukashenkan uhkauksen kohde on iisalmelainen Olvi, joka on investoinut maahan noin 150 miljoonaa euroa ja joka on ilmoittanut pyrkivänsä myymään Lidskoe Pivo-tytäryhtiönsä. Olvi omistaa yhtiöstä 96,36 prosenttia.

Kansallistaminen olisi Olville valtava takaisku. Panimoyhtiön erittäin hyvin kannattava liiketoiminta maassa toi viime vuonna konsernin myyntivolyymista 33,2 prosenttia, liikevaihdosta 21,1 prosenttia ja liikevoitosta 24,3 prosenttia. Olvi lopetti jo keväällä investoinnit Lidskoe Pivoon, pysäytti viennin Venäjälle ja aloitti ostajaehdokkaiden kartoituksen. Päätökset olivat eettisesti ainoita mahdollisia.

Kansallistaminen olisi ryöstö, mutta siitäkin Olvi varmasti selviäisi.

Tuoreimman osavuosikatsauksen mukaan liiketoimintojen myyntiprosessi on edennyt suunnitellusti. Ostajaehdokkaita on useita.

Valko-Venäjän hallitus julkisti jo kesäkuussa lisärajoituksia länsimaalaisessa omistuksessa olevien yritysten myyntiin. Maan viranomaisilla on etuosto-oikeus yrityskaupoissa. Lisäksi kaupat edellyttävät hyväksyntää niin paikallisilta viranomaisilta kuin kilpailuviranomaiselta.

Syntynyt tilanne on murheellinen. Vielä 14 vuotta sitten Olvin investointi Valko-Venäjälle osui hetkeen, jolloin ajoitus näytti juuri oikealta ja riskit pieniltä, varsinkin verrattuna investointiin Venäjälle. Taustalla oli kokemus onnistuneista investoinneista Baltian maihin ja vaikutti siltä, että sama resepti toimisi Valko-Venäjälläkin. Niin voi myös arvioida käyneen. Lidskoe Pivosta tuli todellinen rahasampo ja väylä Venäjän valtaville markkinoille.

Vaikka Valko-Venäjä onkin ollut tärkeä osa Olvi-konsernin liiketoimintaa, yhtiö selviää ilman sitä. Sikäläisten liiketoimintojen kansallistaminen olisi ryöstö, mutta siitäkin Olvi varmasti selviäisi. Iisalmelaisyritys on säilyttänyt omaleimaisen toimintatapansa, jota voisi luonnehtia itsenäiseksi ja luovaksi vikkelyydeksi.

Toisin on Valko-Venäjän selviämisen laita. Länsimaisten yhtiöiden omaisuuden kansallistaminen merkitsisi maan liittymistä entistä tiukemmin Venäjän kylkeen valtiona, joka ei tule enää kysymykseen tuotannollisten investointien kohdemaana. Onkin selvää, että Lukashenka uhittelee eniten itsensä ja Valko-Venäjän vahingoksi.