Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 19.11.2022 Trumpin matka Valkoiseen taloon on pitkä

Yhdysvaltojen entinen presidentti Donald Trump ilmoittautui alkuviikosta ehdolle Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin jo kolmannen kerran. Nyt pääsy ehdolle on tosin kahta viime kertaa paljon vaikeampaa, monesta syystä.

Vaalipäivänä vajaan kahden vuoden kuluttua, 5. marraskuuta 2024, Donald Trump on 78-vuotias eli jotakuinkin samanikäinen kuin nykyinen presidentti Joe Biden oli kaksi vuotta sitten. Huomenna Biden täyttää 80 vuotta. Iästä tulee varmasti rasite. Joe Biden on esimerkillään osoittanut, että suurvallan johtajan työ on äärimmäisen raskasta. Se rasittaisi nuorempaakin ihmistä, mutta 80-vuotiaan se on vienyt jaksamisen rajoille ja ylikin, jolloin muisti pätkii, ajatus harhailee ja sanat sotkeentuvat.

Iästä tulee varmasti rasite.

Trumpin kerrottiin saaneen republikaanipuolueen sisältä kehotuksia vielä miettiä ehdokkuuttaan, kun välivaalit näyttivät menneen republikaaneilta odotettua heikommin nimenomaan Trumpin kannattajien osalta.

Se, että Trump ei kehotuksista piitannut, sopii hyvin siihen persoonallisuuskuvaan, joka hänestä on viime vuosina piirtynyt julkisuuteen. Pelkkä turhamaisuus ei kuitenkaan selitä hänen pyrkyään presidentiksi. On arvioitu, että Trump saa varhaisella kampanja-aloituksellaan etumatkaa muihin puolueen ehdokkaaksi pyrkiviin nähden, kun aikki muut pyrkijät joutuvat jatkossa haastamaan nimenomaan hänet. Toiseksi Trumpilla on nyt muita enemmän aikaa kerätä vaalirahoitusta.

Kolmas syy on ilman muuta uhriutuminen. Hän voi ehdokkuuteensa vedoten väittää, että häneen kohdistuvat tutkinnat ja mahdolliset rikossyytteet ovat vain vainoa, vailla todellista syytä.

Vaan matka Valkoiseen taloon on pitkä. Trumpin viljelemät vaalivilppisyytökset eivät jostakin syystä enää uppoa kansaan, vaan päinvastoin moni on alkanut pitää Trumpia uhkana demokratialle. Repivä tyyli ja alttius puhua pötyä omaksi hyödykseen vaikuttaa kuitenkin pelottavan republikaanipuolueen muita ehdokkaita. He varovat suututtamasta Trumpia.

Kun Trump oli ehdolla presidentiksi yhtä aikaa demokraattien Hillary Clintonin kanssa kuusi vuotta sitten, harva uskoi hänen mahdollisuuksiinsa nousta presidentiksi. Siksi on kovin ennenaikaista sanoa, ettei Trump voi päästä republikaanien presidenttiehdokkaaksi. Tosin Trumpilta puuttuu nyt yllätysmomentti. Viestikin on väsähtänyt. Venäjän vaikutusyritykset vaaleihin on tiedostettu. Republikaaneilla tulee paineita löytää selvästi Trumpia nuorempi ehdokas, etenkin jos Biden ei enää pyri presidentiksi. Floridan kuvernööri Ron DeSantis on 2024 vasta 46-vuotias.