Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Janne Niirasen kolumni Fifa onnistui kieltämään rakkausnauhat, mutta se ei voi pakottaa laulamaan

Ennen jalkapallon MM-turnauksen alkamista toivottiin, että kisoissa nähtäisiin protesteja ja kannanottoja isäntämaa Qatarin hirveän ihmisoikeustilanteen takia. Jo nyt näyttää selvältä, että kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja Qatar tekevät kaikkensa estääkseen minkäänlaiset kannanotot.

Englannin, Walesin, Belgian, Tanskan, Saksan, Hollannin ja Sveitsin maajoukkueiden kapteenit olisivat halunneet osoittaa tukensa seksuaalivähemmistöille kantamalla otteluissa OneLove-sateenkaarinauhaa. Niiden jalkapalloliitot olivat valmiita maksamaan sakot, jotka nauhan käyttämisestä mahdollisesti seuraisi.

Ensimmäisenä OneLove-nauha olisi nähty maanantaina Englannin hyökkääjätähden Harry Kanen käsivarressa ottelussa Irania vastaan.

Vaan ei nähty.

Maiden jalkapalloliitot julkaisivat yhteisen tiedotteen, jossa ne kertoivat Fifan tehneen selväksi, että se ei halua nähdä sateenkaarinauhoja. Maiden mukaan joukkueiden kapteeneille olisi annettu varoitus heti pelin alussa, jos käsivarressa olisi ollut OneLove-nauha.

Sateenkaarivärien ja rakkauden viestin sijaan Kanen käsivarressa nähtiin tumma kapteeninnauha, jossa luki No Discrimination eli Ei syrjintää.

Tärkeä asia sekin, mutta maassa, jossa homoseksuaalisuus on kielletty lailla ja joka teki kisojen alla "myönnytyksen" seksuaalivähemmistöjä kohtaan lupaamalla, että heitä ei piestä, jos he kiinni jäädessään auttavat jäljittämään muita sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, sateenkaariviesti olisi ollut voimakkaampi.

Fifan toiminnalla oli Saksassa hyvin konkreettinen vaikutus. Maan jalkapalloliitto menetti ison sponsorin, kun supermarketketju katkaisi yhteistyösopimuksensa Fifan päätöksen jälkeen.

Kuva siirrettiin hiljaisista pelaajista nopeasti yleiskuvaan katsomosta.

Kieltämällä sateenkaarinauhat Fifa tarjosi seitsemälle maalle keinon näpäyttää kattojärjestöä. Ne eivät kuitenkaan tarttuneet siihen, sillä ne eivät halunneet laittaa kapteeneitaan asemaan, jossa he voivat saada urheilullisia sanktioita.

Toki kapteenin heti turnauksen aluksi saama varoitus voi olla kohtalokas, mutta kun asiaa yhtään miettii, niin se on kuitenkin vain keltainen kortti.

Toistaiseksi kisojen rohkein protesti on nähty Iranilta, joka pysyi hiljaa kansallislaulun aikana ennen maanantain Englanti-ottelua.

Laulamisesta kieltäytyminen oli protestiksi Iranin hallintoa vastaan ja naisten oikeuksien puolesta.

Protesti sattui Iranissa niin, että mediatietojen mukaan kansallislaulun aikana televisiokuva siirrettiin hiljaisista pelaajista nopeasti yleiskuvaan katsomosta.

Iranilaiset lähtivät kaduille syyskuussa, kun nuori nainen kuoli maan moraalipoliisin käsissä rikottuaan pukeutumissäännöksiä pitämällä huivia väärin. Sen jälkeen protesteissa on pidätetty lähes 17 000 ihmistä. Kuolleita on yli 400.

Maajoukkueen kapteeni Ehsan Hajsafi sanoi ennen turnauksen alkua, että "olosuhteet Iranissa eivät ole oikeat ja kansa ei ole onnellinen." Hajsafi osoitti sanansa "Iranin rohkeille" ja ennen Englanti-ottelua hän sanoi, että "joukkue tukee mielenosoituksissa kuolleita".

Autoritäärisen maan joukkueen ja sen kapteenin rohkeat lausunnot osoittavat, että Fifa voi kieltää symboleita, mutta se ei voi estää puhumista tai pakottaa laulamaan.