Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 26.11.2022 Poliisin laiminlyönnit ovat outoja

Poliisilaitosten laiminlyönnit lähisuhdeväkivallan ja seksuaalirikosten tutkinnoissa ovat saaneet apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen määräämään kolmen tutkinnanjohtajan tekemiset esitutkintaan. Kaksi heistä on Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen palveluksessa ja yksi Pohjanmaan poliisilaitoksen palveluksessa.

Torstaina julkaistussa ratkaisussaan Puumalainen antoi lisäksi kahdeksasta viivästyneestä esitutkinnasta huomautukset, jotka merkitsevät, että virkavelvollisuutta on rikottu, mutta ei esitutkintaa edellyttävällä vakavuudella. Yksi huomautuksista kohdistui Itä-Suomen poliisilaitokseen, jota Puumalainen kehotti kiinnittämään huomiota esitutkintojen keston valvontaan ja ryhtymään toimenpiteisiin seurannan kehittämiseksi.

Viivästymiset pakottavat kysymään yksinkertaisesti: miksi?

Puumalainen alkoi tutkia kaikkiaan 77 lähisuhdeväkivaltaa tai seksuaalirikoksia koskevaa esitutkintaa sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat julkaisi ongelmista juttuja tammikuussa. Esitutkinnan kohteeksi joutuvilla kolmella rikoskomisariolla on ollut johdettavanaan 21 moitittavaa tapausta.

Vastauksissaan Puumalaisen selvityspyyntöihin poliisilaitokset vetosivat muun muassa resurssien vähäisyyteen. Se kelpaa osaselitykseksi. Outoa on sen sijaan se, että Itä-Uudenmaan poliisilaitos oli kertonut seksuaalirikosten esitutkintojen viipyneen keskusrikospoliisin (KRP) lausuntojen viivästymisen takia. Puumalainen oli kuitenkin selvittänyt, ettei lausuntopyyntöjä ollut pääasiassa edes tehty, eikä yhdessäkään asiassa esitutkinta odottanut KRP:n lausunnon valmistumista.

Esitutkinnan viivästyminen seksuaalirikoksissa ja lähisuhdeväkivaltatapauksissa on erityisen tuomittavaa, kun rikoksen uhri on lapsi kuten monissa tutkituissa tapauksissa oli. Lasten etua tulee suojata erityisesti. Eräässä tapauksessa lapseen kohdistuneessa epäillyssä pahoinpitelyssä syyteoikeus oli vanhentunut, vaikka tutkinta oli tehty kolme vuotta ennen sitä. Laiminlyönti on käsittämätön. Kaiken kaikkiaan viivästymiset pakottavat kysymään yksinkertaisesti: miksi?

Poliisin toiminnan valvonnan uskottavuuden lisäämiseksi on välttämätöntä, että syitä laiminlyönteihin selvitetään esitutkinnalla ja saatetaan mahdollisiin virkarikoksiin syyllistyneet vastuuseen. Jo ennen esitutkintoja poliisin on syytä ryhtyä toimenpiteisiin rikosasioiden seurantajärjestelmien saattamiseksi toimivalle tolalle, jotta jatkossa nyt todetuilta pulmilta vältytään.