Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukka-Pekka Räsäsen kolumni: Vääpeli ammuskeli muonituskeskuksen kattoon

Hyvät reserviläiset! Muistatteko vielä, kuinka komppanian vääpeli hermostui muonituskeskuksessa metelöiviin varusmiehiin ja ampui kohti kattoa muutaman laukauksen pistoolillaan? Kyllä siinä väki hiljeni! Ne jäljethän ovat katossa vieläkin.

Tai entäs se luutnantti, joka oli kerran seonnut täysin, joutunut sotaoikeuteen ja ollut siitä lähtien ylenemiskiellossa?

Ja silloin kerranhan se eräs omalaatuinen kapiainen oli sulkeisissa antanut joukkueelle taakse poistu -käskyn suoraan järveen. Tai rannikon varuskunnissahan se olikin mereen. Tai jos varuskunnan lähistöllä ei ollut vesistöjä, sama tapahtui varusvaraston katolta hyppäämällä...

Varuskuntien urbaanit legendat, inttikielellä tornihuhut, ovat kiertäneet asevelvollisten suusta suuhun jo vuosikymmeniä. Osassa voi kenties olla taustalla joku totuudensiemen, mutta pääasiassa jutut ovat vähintäänkin vahvasti liioiteltuja. Puolustusvoimat ei tunne käsitettä ylenemiskiellosta. Tarina taaksepoistumisesta taas vaihtuu sisällöltään palveluspaikan mukaan. Ruokalassa ammuskellut vääpeli puolestaan on jutun suosiosta päätellen paukutellut menemään jokaisessa Suomen varuskunnassa.

Si vis pacem, para bellum. Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan.

Varusmiespalveluksen aikana saadut muistot ja oikeasti itse koetut kokemukset kantavat läpi koko elämän. Erityislaatuisella tavallaan armeija-aika sitoo yhteen useita sukupolvia.

Ja uskallan väittää, että pääasiassa nuo muistot ovat miellyttäviä. Siitä huolimatta, että ne ovat syntyneet ympäristössä, jonka olemuksen äärimmäisin merkitys on viimeisen valinnan edessä ihmisten tappaminen.

Suomalaiset kokevat isänmaansa puolustamisen arvoiseksi. Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) viime torstaina julkistamassa kyselyssä Suomen nykyistä miesten yleiseen asevelvollisuuteen perustuvaa puolustusjärjestelmää kannattaa 82 prosenttia vastaajista. Luku on korkein MTS-kyselyiden historiassa. Vaihtoehtoina olivat asevelvollisuuden valikoiva supistaminen tai siirtyminen ammattiarmeijaan.

Kyselyyn vastanneista 83 prosenttia oli sitä mieltä, että jos Suomeen hyökätään, suomalaisten olisi puolustauduttava aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta.

Viime vuonna vastaava luku oli muuten 68 prosenttia. Venäjän mielipuoliset teot Ukrainassa ovat osoittaneet meille, ettemme voi ummistaa silmiämme tässä asiassa.

Puolustusvoimien kykyyn torjua sotilaallisia uhkia uskoo yhdeksän kymmenestä vastaajasta. Silti 58 prosenttia haluaa lisätä puolustusmäärärahoja nykyisestä. Vuosi sitten määrärahojen nostamista kannatti alle kolmannes vastaajista.

Si vis pacem, para bellum. Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan. Oletettavasti roomalaisen sotilasteoreetikko Vegetiuksen 300-luvulla kirjoittama lausahdus pitää paikkansa edelleen. Vahva armeija on kuin turvavyö: haluamme välttää kolarit viimeiseen asti, mutta jos sellaiseen kaikesta huolimatta joudumme, emme ehkä löydä itseämme pientareelta oksentamasta verta.

Huolellisella varautumisella voimme pitää parhaamme mukaan huolen siitä, että armeija-ajasta jää nuorillemme jatkossakin mieleen tositoimien sijasta vain hauskoja muistoja ja tarinoita.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.