Viime kuukausina on puhuttu paljon hintojen noususta, maailmanmarkkinoiden mullistuksesta ja taantuman pelosta. Tulevaisuus näyttää monella alalla hyvin vaikealta lähitulevaisuudessa, jos kohta sanotaankin, että taantuma jää lieväksi ja loivaksi. Moni pohtii, löytyykö enää mitään uutta, jonka varaan voisi rakentaa tulevaisuutta.
Myönteiset uutiset viime päiviltä hoksauttavat, että esimerkiksi Pohjois-Savossa tapahtuu paljon uutta.
Pohjois-Savossa tapahtuu paljon uutta.
Tuorein pohjoissavolaisia koskettava uutinen tulee tosin Yhdysvalloista asti. Sikäläinen lääkeviranomainen FDA on hyväksynyt adenoviruspohjaisen geeniterapialääkkeen virtsarakon syövän hoitoon. Lääkkeen on kehittänyt kuopiolainen FinVector. Kehitystyö käynnistyi jo 1990-luvun loppupuolella, jolloin yrityksen nimi oli vielä Quattrogene. Yhdistyttään englantilaisen Eurogenen kanssa vuonna 2000 yrityksestä tuli Ark Therapeutics. Sveitsiläiselle Frederik Poulsenin säätiölle yrityksen omistus siirtyi 2014 ja nimi vaihtui FinVectoriksi.
FinVectorin historia osoittaa, miten pitkäjänteistä työtä uuden lääkkeen kehittäminen on. Innovaatio on tietysti ollut edellytys tarinalle, joka näyttää nyt etenevän valtavaa vauhtia. Toukokuussa käynnistyi uuden tuotantotilan rakentaminen nykyisten tilojen yhteyteen Kuopiossa. Parin vuoden kuluttua yritys työllistää Kuipiossa yli 500 ihmistä.
Toinen myönteinen uutinen tulee Kiuruvedeltä. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi äskettäin kiuruvetiselle Suomen Lantakaasu Oy:lle lähes 20 miljoonan euron tuen. Raha menee nesteytetyn biokaasun tuotantolaitosinvestointiin, joka kykenee hyödyntämään lehmien lantaa biokaasun tuottamisessa. Valion ja ST1:n yhteisyrityksen puuhaamasta laitoksesta on määrä tulla Suomen suurin.
Suomen kaikista kotieläimistä syntyy 15-17 miljoonaa lantatonnia vuodessa. Määrästä voisi saada jopa viiden terawattitunnin verran biometaania. Vaikka biokaasulaitoksen avajaisiin on vielä matkaa, innovaation etenemisestä on lupa iloita. Se tuo työtä ja luo toivoa edes pienestä helpotuksesta kustannuskriisissä kamppailevalle maataloudelle, joka taas on ruokahuollon tuki ja turva. Merkityksellistä on sekin, että biokaasu korvaa fossiilisia polttoaineita.
Innovaatiot eivät synnyt tyhjästä. Ne edellyttävät tutkimusta ja tuotekehitystä, mutta ne eivät yksin riitä. Pitää olla myös intoa ja asennetta luoda sisukkaasti uutta, vaikka välillä hanke ei etenisikään toivotusti. Sellaiselle toiminnalle maakunnassamme tuntuu olevan tilaa ja tilausta.