Suomen ja Ruotsin marssi yhtä jalkaa Naton jäseneksi on alkanut näyttää pahemman kerran kompuroinnilta. Kun tanskalais-ruotsalainen äärioikeistolainen provokaattori Rasmus Paludan kävi pyynnöstä polttamassa koraanin Turkin suurlähetystön lähellä Tukholmassa, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti, että Ruotsi ei voi luottaa Turkin tukeen Nato-prosessissaan. Vähän aikaisemmin kurdimyönteiset piirit ripustivat Erdogan-nuken roikkumaan pää alaspäin Tukholman kaupungintalon edustalla.
Turkin reaktio oli odotettu. Sen sijaan odotettua ei ollut, että Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ryhtyy ajattelemaan ääneen suorassa lähetyksessä. Haavisto totesi tiistaiaamuna, että Suomi saattaa joutua harkitsemaan uudelleen Nato-jäsenhakemuksen edistämistä Ruotsin kanssa yhtä aikaa, jos Ruotsin hakemus tyssää pidemmäksi aikaa. Haavisto sanoi toki vain itsestäänselvyyden, mutta lausunnosta syntyi silti kohu Ruotsissa.
Suomen ja Ruotsin ei auta kuin odottaa.
Myöhemmin tiistaina Haavisto ilmoitti, ettei Suomella ole suunnitelma B:tä. Eikö todella ole? Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) linjasi, että "olemme päättäneet ensinnäkin hakea Natoon ja sen jälkeen, että tämä prosessi käydään Ruotsin kanssa". Hän myös katsoi, että kun 28 maata on hyväksynyt kaksikon puolustusliittoon, "se juna ei peruuta enää" (Uusi Suomi 24.1.).
Tilanteen ongelmallisuutta korostaa se, että Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemukset eivät ole vain yhden vaan kahden lukon takana. Toinen lukko on Unkari, jonka itsevaltaisen pääministerin Viktor Orbanin antipatiat Suomea kohtaan ovat hyvin tiedossa.
Lukkiutunut tilanne ei anna hyvää kuvaa Naton sisäisestä tilanteesta. Nyt oman asemansa liiankin hyvin tiedostavat Turkki ja Unkari näyttävät päättävän, otetaanko Natoon jäseniä vai ei. Kun Turkin ja Unkarin läheiset välit Venäjään hyvin tiedetään, voidaan ironisesti väittää, että jäsenyysprosessista päättää välillisesti Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Presidentti Sauli Niinistön vierailu sodan kauhujen keskellä Ukrainassa tiistaina muistutti, mistä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyysprosesseissa on perimmältään kyse. Suomi ja Ruotsi kuten myös Naton 28 jäsenmaata ymmärtävät, että hitleriläinen Venäjä on pakko pysäyttää nyt. On lähinnä Yhdysvaltojen tehtävä saada myös Turkki ja Unkari ymmärtämään sama. Jäsenyysprosessien suhteen Suomen ja Ruotsin ei auta kuin odottaa, rauhallisesti, turvatakuisiin luottaen – ja tukea Ukrainan puolustustaistelua kaikin mahdollisin keinoin.