Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Pääkirjoitus 17.2.2023 Kuntaranking antaa tärkeitä vihjeitä

Ylä-Savon seutukunta nousi Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tuoreessa Kuntarankingissa kärkikymmenikköön parantaen sijoitustaan seitsemän sijan verran neljän vuoden takaisesta ja vastaavasti Kuopion seutukunnan sijoitus putosi kahden vuoden takaisesta kolmen sijan verran seitsemänneksitoista (Savon Sanomat 16.2.).

Kuntien, yritysten ja kuntalaisten ei ole tarkoituksenmukaista lukea listausta yritystoiminnan vetovoimaisuudesta ikään kuin jonain tulosluettelona.

Tuloksia Kuopion kaupungin on välttämätöntä pohtia yhdessä yritysten kanssa.

Parhaimmillaan listaus vastaa kunnille ja seutukunnille kysymykseen, mitä yrityksissä ajatellaan kuntien pyrkimyksistä lisätä elinkeinoelämän elinvoimaisuutta. Huonoimmin pärjänneitä alueita listaus ohjaa ottamaan selvää, miksi muut pärjäävät paremmin.

Kuopion seutukunnalla yritysten vastaukset ovat pysyneet jotakuinkin ennallaan kahden vuoden takaiseen kyselyyn verrattuna. Ajan riennosta kertoo, että paikallaan pysyttely ei riitä. On parannettava juoksuaan pärjätäkseen edes entisellä tavalla.

Rankingin tuloksia Kuopion kaupungin on välttämätöntä pohtia yhdessä yritysten kanssa. On kysyttävä, miten paljon Venäjän kaupan ja turismin hiipumisen piikkiin voi lopulta laittaa. Yrityksillä voi olla sanansa sanottavana esimerkiksi nopeasti kasvaneiden inhouse-yhtiöiden toiminnasta ja niiden vaikutuksesta yritysten mahdollisuuksiin osallistua palvelujen tuottamiseen ja julkisiin hankintoihin.

Kuntaranking linkittyy myös politiikkaan ja sitä kautta tuleviin eduskuntavaaleihin saavutettavuuden kautta. Itä-Suomen ja Kuopion sen keskuksena on ajettava nähtyä tomerammin panostuksia erityisesti Viitostien parantamiseen sekä Savon radan välityskyvyn kasvattamiseen.

Ylä-Savon mainiossa rankingmenestyksessä ei ole suuresti ihmettelemistä. Alue sisältää Iisalmen, Keiteleen, Kiuruveden, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän vastaukset. Tyypillistä alueelle ovat suuret ja menestyneet yritykset kuten Ponsse Vieremällä, Olvi Iisalmessa ja Keitele Group Keiteleellä. Niiden merkitys ymmärretään paitsi kunnissa myös kuntalaisten keskuudessa: elinvoimaiset yritykset säteilevät hyvinvointia laajasti koko seutukunnalle. Silloin elinkeinopolitiikkakin voi olla suoraviivaisesti yrityksille suotuisaa. Sopii miettiä, olisiko Ylä-Savosta haettavissa uutta potkua myös Kuopioon.