Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jääkiekon MM-kisoista kaiken olennaisen kertoo Kisalehti!

Pääkirjoitus 27.2.2023 Koirasusien tappo on luonnonsuojelua

Valittaminen on osoittautunut erittäin tehokkaaksi tavaksi estää esimerkiksi erilaisten metsästyslupien toimeenpanoa.

Tuorein valituskierre on kohdistunut Lappeenrannan Ylämaalla oleskelevan koirasusilauman tappolupaan. Suomen riistakeskus myönsi poikkeusluvan ensimmäisen kerran jo viime vuoden lopulla, mutta metsästys ei ehtinyt alkaakaan, kun Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Karjalan piiri valitti hakemuksesta. Pyyntilupa vanheni ennen kuin luonnonsuojelupiiri veti valituksensa pois tuoreiden dna-analyysitulosten osoitettua, että laumassa olisi neljä koirasutta eli koiran ja suden risteymiä.

Koirasusien joukossa jolkottelee todennäköisesti myös oikeita susia.

Seuraavan kerran riistakeskus myönsi pyyntiluvan helmikuun 10. päivä. Pohjoiskarjalainen luonnonsuojeluyhdistys Tapiola-Karelia valitti luvasta, mutta hallinto-oikeus jätti valituksen tutkimatta, koska Etelä-Karjala ei kuulunut yhdistyksen toimialueeseen. Uuden valituksen yhdistys teki sen jälkeen, kun se oli lisännyt Etelä-Karjalan toimialueidensa joukkoon (Yle Uutiset 21.2.).

Niinpä viime viikolla Itä-Suomen hallinto-oikeus keskeytti koirasusien pyynnin, vaikka lupa oli myönnetty lauman tappamiseen luonnonsuojelullisin perustein eli susikannan geenipuhtauden suojelemiseksi. Hallinto-oikeuden ratkaisu on siten luonnonsuojelun kannalta vahingollinen.

Luonnonvarakeskuksen selvityksen mukaan Ylämaalla liikkuu koirasusia. Viime vuoden helmikuussa otettujen näytteiden perusteella laumassa oli kaksi koirasutta. Marras-joulukuun näytteiden perusteella laumasta oli tunnistettu neljä koirasusiyksilöä lisää. Koirasusi on Suomen lainsäädännön mukaan vieraslaji (Yle Uutiset 26.1.).

Pulmalliseksi lauman tappamisen tekee se, että koirasusien joukossa jolkottelee todennäköisesti myös oikeita susia. Niiden erottaminen paljain silmin on mahdotonta. Maa- ja metsätalousministeriö lienee sen vuoksi linjannut susikannan hoitosuunnitelmassa, että koirasusien tappamiseen tarvitaan poikkeuslupa.

Tällä viikolla eduskunta päättää mietinnöstä, joka luo puitteet suden kannanhoidolliselle metsästykselle ja linjaa tiukasti, että viranomaisten kuuluu poistaa koirasusia sisältävä lauma tarvittaessa suurriista-apua hyödyntäen ja että poikkeuslupaa ei tule silloin edellyttää. On luonnon etu, jos eduskunta myös hyväksyy mietinnön.