Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kampanjoiden keskiöissä eivät voi olla selfiet ja lämpimikseen jutustelut

Kuluva hallituskausi on ollut poikkeuksellinen. Vajaa vuosi eduskuntavaalien jälkeen iski koronapandemia, jonka seurauksena yhteiskunta sulkeutui monin tavoin poikkeustilaan. Kun kulkutauti alkoi hellittää, Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja järkytti koko Euroopan turvallisuustasapainoa. Suomi haki jäsenyyttä puolustusliitto Natossa viime toukokuussa.

Vaikka hallitus istuu koko toimikautensa, sen yhteiselo ei ole ollut ruusuilla tanssimista. Postin sotkuihin kompastellut Antti Rinne (sd.) sai lähteä pääministerin paikalta. Liikenne- ja viestintäministerin postilta tullut Sanna Marin kannattelee henkilökohtaisella suosiollaan puoluetta valtakunnallisissa mielipidemittauksissa. Se on eri asia, kuinka käy vaalipiireissä.

Toinen päähallituspuolue keskusta joutui vaihtamaan niin ikään puheenjohtajaa, kun Katri Kulmunin esiintymiskoulutuksiin käytetyistä rahoista syntyi kohu. Kulmunin aikana keskustan kannatus oli jo pudonnut, mutta ei perhevapaalta tulleesta Annika Saarikostakaan ole ollut sateentekijäksi.

Puolueet ovat poikkeuksellisissa asemissa myös vaaliteltoilla. Toki siellä tarjotaan entiseen tapaan kahvia ja grillimakkaraa. Ehdokkaat ottavat mieluusti itsestään iloisia selfieitä sosiaaliseen mediaan äänien toivossa.

Grillimakkaran syömisen ohella kannattaa grillata ehdokkaita.

Se on vain niin, että mielikuvia rakentelevat selfiet ja grillimakkarat eivät riitä mihinkään, kun seuraavassa eduskunnassa tehdään päätöksiä. Niin vaikeita ratkaisuja on odotettavissa.

Näköpiirissä on myös hankalat hallitusneuvottelut. Ulkopolitiikassa Suomessa ei liiemmin synny ristivetoa. Toki valtioelinten yhteistyön ja tiedonkulun on oltava saumatonta. Mutta mikä on se koalitio, joka ryhtyy tasapainoittamaan taloutta välittömästi, eikä väistä vastuutaan ja jätä vaikeutuvaa urakkaa seuraaville päättäjille.

Valtiovarainministeriön virkamiehet synnyttivät viime viikolla kohun, kun he esittelivät laajan listan mahdollisista leikkauskohteista. Keskustelunavaajaksi tarkoitettu puheenvuoro sai poliitikoilta kalseahkon vastaanoton. Sehän ei ole ihme, kun vaaleihin on aikaa vajaa kuukausi. Äänestäjille on vaikea väläytellä etuuksien tarkastelua, vaikka ne kuinka tarpeellisia olisivat.

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn teki samansuuntaisia linjanvetoja tosin ilman tarkempaa konkretiaa. Hänen mukaan talouden tasapainottaminen ei saa olla savolainen projekti vaan kahden vaalikauden mittainen urakka on aloitettava heti (Yle 5.3.).

Äänestäjien kuluttajansuoja edellyttää, että ehdokkaat kertovat, kuinka he kuroisivat umpeen julkisen talouden yhdeksän miljardin alijäämän. Ihan vinkiksi: pelkällä talouskasvulla se ei onnistu, kun väestö vanhenee ja syntyvyys alenee.

Varsinaiseen vaalipäivään on kolme viikkoa ja ennakkoäänestys alkaa kymmenen päivän kuluttua. Olemme tehneet analyysejä puolueiden asetelmista vaalipiirissä, ja millaisilla teemoilla ne vaaleihin lähtevät. Palautteen perusteella artikkeleita on luettu suurennuslasilla niin kuin aina vaalien lähestyessä.

Tahti luonnollisesti tiivistyy. Julkaisemme ylihuomenna vaalipiirikohtaisen puoluegallupin. Keskiviikkona on vuorossa neljän teeman ympärille rakennettu Suuri vaalikeskustelu. Sitä voi seurata paikan päällä Savonia ammattikorkeakoulun tiloissa Savilahdessa sekä suorana ja tallenteena Savon Sanomien verkkosivulta.

Ja vaaliteltoilla kannattaa grillimakkaran syömisen ohella grillata ehdokkaita. Sellaiset ajat ovat lähivuosina.